KOTA KINABALU: Polis berjaya merampas sebanyak 10.4 kilogram syabu dianggarkan bernilai RM360,000 yang disorokkan dalam sebuah kenderaan jenis pacuan empat roda dalam kawasan perumahan di Taman Sri Rugading, Tuaran pada Ahad lalu.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jauteh Dikun berkata, susulan itu pihaknya turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 40 tahun yang juga pemandu kenderaan terbabit.

"Pada 8 hari bulan Mei bertempat di kawasan Taman Seri Rugading, Tuaran sepasukan polis telah menahan seorang lelaki tempatan berumur dalam 40 tahun bersama dengan sebuah kenderaan jenis Prado yang disyaki terlibat dalam pengedaran dadah.

"Dalam pemeriksaan ke atas kenderaan berkenaan telah dijumpai satu bungkusan yang mana bungkusan ini mengandungi dadah jenis syabu dengan anggaran seberat 10.4 kilogram dengan nilai anggaran sebanyak RM360,000," katanya.

Jauteh berkata demikian ketika sidang media khas di Ibu Pejabat Polis Kontingen (IPK) Sabah pada Khamis.

Mengulas lanjut mengenai aktiviti jenayah itu, Jauteh menyatakan dengan tertumpasnya sindiket pengedaran dadah berkenaan ia menunjukkan masih wujudnya jenayah seumpama itu di negeri Sabah ketika ini.

"Dalam kes ini kita mendapati bahawa masih wujud pengedaran dadah di negeri sabah dan tangkapan ini merupakan salah satu bukti bahawa kegiatan ini masih lagi berjalan di negeri Sabah.

"Saya menyeru kepada orang ramai supaya sentiasa memberikan maklumat dan kerjasama kepada pihak PDRM untuk sama-sama membanteras dan menghapuskan pengedaran serta penyalahgunaan dadah di negeri Sabah ini," katanya lagi.

Tambahnya suspek lelaki berkenaan direman selama tujuh hari bermula 9 Mei untuk siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan jika sabit kesalahan boleh membawa kepada hukuman mati mandatori.