KUCHING: Warga Indonesia yang berada di Sarawak digesa untuk merujuk kepada ibu pejabat Konsulat Jeneral Republik Indonesia (KJRI) bagi urusan pendaftaran Program Rekalibrasi Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).

Jelas Konsul KJRI Sarawak, Yonny Tri Prayitno, gesaan itu dibuat susulan masih terdapat ramai warga Indonesia yang keliru dan tidak faham mengenai program rekalibrasi.

Setakat ini, Malaysia melaksanakan Pelan Rekalibrasi PATI melibatkan dua perkara iaitu Program Rekalibrasi Pulang dan Program Rekalibrasi Tenaga Kerja.

“Namun ramai yang tidak faham tentang program rekalibrasi dan kami mengarahkan mereka ke ibu pejabat Konsulat Indonesia di Kuching untuk memberi bantuan dengan lebih efektif.

“Kami menyediakan surat perjalanan untuk memudahkan urusan mereka ke konsulat dan di sini (konsulat) mereka akan dibantu untuk memenuhi serta menguruskan setiap permohonan yang diajukan kepada agensi berkaitan kerajaan negeri,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.Menurut Yonny, proses itu termasuk menyediakan dokumen yang lengkap dan menyelesaikan pembayaran terutama kepada rakyat Indonesia yang mendaftar untuk program itu.

“Jika diluluskan dan selesai semua urusan, mereka akan dihantar ke pintu sempadan dan pulang ke kampung halaman.

“Jumlah yang pulang ini termasuk tahanan rakyat Indonesia yang telah selesai menjalani tempoh tahanan di lokap oleh pihak Imigresen Sarawak melalui proses undang-undang,” katanya.

Berdasarkan data terkini KJRI Sarawak, seramai 7,437 warganegara Indonesia telah pulang sejak Januari sehingga 11 Mac 2021.

Ini melibatkan tiga pintu sempadan negara iaitu di Pos Lintas Batas Negara (PLBN) Aruk-Lundu, PLBN Entikong-Serian dan PLBN Nanga Badau-Sri Aman.

Untuk rekod JPBNS melalui Jawatankuasa Lokalisasi Negeri telah meluluskan seramai 27,000 permohonan pekerja asing untuk kedua-dua program rekalibrasi tersebut yang bermula pada 15 Mac hingga 30 Jun 2021

Kebenaran ini merangkumi sektor pertanian, perladangan, perladangan, pembinaan, pembuatan, perkhidmatan merangkumi pengangkutan, restoran, kuari serta perlombongan.

Rakyat Indonesia di Sarawak boleh menghubungi secara langsung pihak konsulat melalui talian aktif 24 jam 016-8866734 atau 082-461734 atau terus ke pejabat konsulat di Jalan Stutong, MTLD, Kuching untuk maklumat lanjut.