awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
JKSB terima dua pengiktirafan MBOR untuk sistem Pengurusan Trafik AI Pintar
Agong lawat dua pusat pembuatan pertahanan teknologi canggih di Abu Dhabi
Peniaga di destinasi pelancongan diingatkan tidak naikkan harga, tipu sukatan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Projek kontroversi Disneyland, di luar pengetahuan - Ab Rauf

Sinar Harian
Sinar Harian
18/11/2022
09:12 MYT
Projek kontroversi Disneyland, di luar pengetahuan - Ab Rauf
Baru-baru ini, media kerajaan negeri menyiarkan Melaka akan membangunkan sebuah taman tema Disneyland dan Disney City sehingga mencetuskan kontroversi. Gambar kecil Ab Rauf Yusoh - Gambar hiasan/Sinar Harian
MELAKA: Exco Kanan Pelaburan negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh tidak mengetahui kewujudan projek pembinaan taman tema Disneyland yang mencetuskan kontroversi.
Beliau berkata, tidak mendapat sebarang maklumat tepat berhubung projek berkenaan daripada Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali termasuk Exco yang mengeluarkan kenyataan tersebut.
"Itu di luar pengetahuan saya, saya belum dapat maklumat lagi... saya tak tahu apa dia (Exco Pelancongan) buat dan tiada sebarang perbincangan," katanya ketika dihubungi di sini, pada Jumaat.
Baru-baru ini, media kerajaan negeri menyiarkan Melaka akan membangunkan sebuah taman tema Disneyland dan Disney City berkeluasan kira-kira 80.9 hektar, yang terbesar di Asia Tenggara.
Projek yang dibangunkan dengan kos pembinaan keseluruhan termasuk dilengkapi laluan kereta api maglev (pengapungan magnetik) tanpa geseran dengan kos pembinaan bernilai RM2 bilion.
Namun Disney secara rasmi mengesahkan serta menafikan syarikatnya mempunyai sebarang perancangan untuk membina taman tema di negeri ini.
Sementara itu Exco Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Jailani Khamis dalam sidang akhbar pada Jumaat, memohon maaf kepada syarikat media dari Amerika Syarikat (AS) The Walt Disney Company (Disney) kerana kekeliruan perancangan projek itu di Jasin, Melaka.
Beliau menjelaskan, ia hanyalah satu perancangan bagi pembinaan Disney City dan belum ada sebarang persetujuan mahupun perjanjian bagi merealisasikan projek mega berkenaan. "Saya meminta maaf atas kekeliruan ini," katanya. -- Sinar Harian
Topic Berkaitan
#taman tema Disneyland
#Ab Rauf Yusoh
#Disney City Melaka
#Sulaiman Md Ali
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan