awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pesakit Palestin tiba di Mesir selepas laluan Rafah dibuka semula secara terhad
Bekas presiden Chile Bachelet bertanding jawatan Setiausaha Agung PBB
Indonesia bakal larang eksport sisa minyak sawit, utamakan kegunaan domestik - Prabowo
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Projek 'Legoland Untuk Danish' dapat sokongan Permaisuri Johor

Madiha Abdullah
Madiha Abdullah
26/09/2016
03:43 MYT
Projek 'Legoland Untuk Danish' dapat sokongan Permaisuri Johor
Danish masih kuat melawan penyakitnya./Foto Facebook Wan Shahriza
PELBAGAI rawatan sudah dijalaninya. Namun, dia dan keluarga redha apabila diberitahu bahawa tiada lagi rawatan perubatan yang mampu diberikan untuk membantunya melawan penyakit yang dihidapi.
Wajah Mohd Danish Maarif yang tersenyum kini disebarkan pengguna laman sosial sebagai usaha sebuah kempen bagi memberikan keceriaan kepada si cilik yang sehingga kini masih tabah berjuang melawan penyakit kanser tulang.
Satu perkongsian yang dimulakan oleh Wan Shahriza Wan Ab Rahman, meminta agar orang ramai dapat membantunya dalam usaha 'membawa' Danish ke Legoland, seperti yang diingininya, kini meraih perhatian.
Namun untuk ke Legoland, adalah sedikit sukar kerana fizikal kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun itu yang terlalu lemah, tidak memungkinkan untuk dia dibawa dari Kuala Selangor ke Johor.
Justeru satu projek yang dinamakan 'Legoland Untuk Danish' dilancarkan Shahriza bersama beberapa orang sahabat untuk membawa segala elemen Legoland kepada Danish.
Orang ramai yang berkemampuan dan berkebolehan diminta tampil membawa binaan Lego untuk Danish, sebanyak yang mungkin.
Idea asalnya adalah untuk memberikan Danish 'rasa' seolah-olah berada di Legoland, tanpa perlu ke sana.
Usaha yang dilakukan Shahriza itu bukan sahaja mendapat perhatian netizen, malah Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah.
Baginda berkongsi status Shahriza ke akaun Facebook rasminya dengan hashtag #FightLikeJalil.
Beberapa status yang dimuat naik Shahriza memaklumkan, Danish dibenarkan keluar dari hospital tiga hari lalu untuk berehat. Rawatan kimoterapi telah dihentikan, pembedahan yang dijadualkan juga dibatalkan memandangkan sel kanser sudah merebak ke seluruh tubuhnya.
Lego-lego yang ingin disumbangkan boleh dihantar secara persendirian atau melalui pos ke alamat di bawah:
Wan Shahriza Wan Ab. Rahman Maktab Rendah Sains Mara Kuantan Jalan Tok Sira 25050 Kuantan
Tarikh akhir sumbangan ialah Khamis ini, 29 September.
Mereka yang mahu membantu dari segi kewangan pula bolehlah menyalurkan sumbangan ke akaun Bank Simpanan Nasional milik bapanya. Maklumat akaun adalah seperti berikut:
BSN 10128-29-86864085-4 (Maarif bin Sururi).
Topic Berkaitan
#Facebook
#Legoland Untuk Danish
#viral
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan