KUALA LUMPUR:Raja Thailand, Maha Vajiralongkorn dilaporkan sebagai raja paling kaya di dunia mengatasi Raja Arab Saudi, Sultan Brunei dan keluarga diraja Britain.

Bukan sahaja mempunyai kekayaan luar biasa, bahkan Vajiralongkorn juga sangat masyhur dengan gaya hidupnya yang sentiasa mencetus kegelisahan rakyat.

Vajiralongkorn berkahwin sebanyak empat kali dan dalam masa sama mempunyai seorang gundik serta didakwa gemar menghabiskan masa di Jerman berbanding berada di tanah air.

Menurut penganalisis, kekayaan Vajiralongkorn dianggarkan bernilai AS$30 bilion (RM128 bilion) hingga AS$60 bilion (RM257 bilion) merangkumi pemilikan hartanah dan pelaburan di syarikat utama dunia.

Sementara itu, pelaburan terbesar Biro Hartanah Diraja  (CPB) menerusi Siam Commercial Bank dan Siam Cement Group, baginda menguasai 34 peratus saham dengan kedua-duanya bernilai AS$8 bilion (RM33 bilion) pada akhir tahun lalu.

Laporan turut menyebut, pada 2019, dividen daripada kedua-dua pelaburan itu sudah mampu memberikan pulangan sejumlah AS$342 juta (RM1.41 bilion) kepada Vajiralongkorn.

BACA: Raja Thailand bebaskan bekas peneman diraja dari penjara

Sementara itu, pada 2017, kerajaan Thailand meluluskan satu undang-undang baharu yang memberi Vajiralongkorn penguasaan penuh terhadap aset diraja bagi membolehkan pemilikan harta yang sebelum ini diletakkan di bawah CPB dipindahkan kepada raja berkenaan.

Undang-undang itu dianggap langkah awal Vajiralongkorn untuk meluaskan kuasanya dan mewarisi peninggalan harta susulan kematian bapanya, Raja Bhumibol Adulyadej pada 2016.

Ekoran kekayaan baginda menyebabkan rakyat Thailand mempersoalkan sumber kekayaan raja berusia 68 tahun itu.

Kemarahan itu juga menyebabkan rakyat mengadakan demostrasi menuntut penjelasan bagaimana pewaris monarki itu mengumpul kekayaan sebanyak itu.

Selain itu, rakyat juga mahukan berlaku perubahan dalam sistem monarki di Thailand termasuk berhubung pembiayaan kehidupan mewah yang disifatkan luar biasa.

BACA: Raja Vajiralongkorn secara rasmi ditabal sebagai Raja Thailand

BACA: 
Siapa Raja Vajiralongkorn, Raja Rama X Dinasti Chakri?