awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Festival Kraf Johor 2025: MOTAC sasar nilai jualan RM9.8 juta
Yen naik ke paras melebihi 155 berbanding dolar AS susulan kebimbangan campur tangan mata wang
SHMMP: KPDN Johor catat 354 kes
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Ramadan: Jadikan tahun ini sebagai 'reset' beribadah

Nursyazwani Saiful Sham
Nursyazwani Saiful Sham
13/04/2021
04:12 MYT
Ramadan: Jadikan tahun ini sebagai 'reset' beribadah
Imam Muda Asyraf dan Mizz Nina masing-masing berpendapat bulan Ramadan tahun ini wajar dijadikan sebagai peluang untuk tetapkan semula ibadah kepada Allah SWT. - Foto Facebook
KUALA LUMPUR : Jadikan Ramadan tahun ini sebagai peluang menetapkan semula atau ‘reset’ kehidupan untuk beribadah kepada Allah SWT.
Pendakwah bebas, Imam Muda Asyraf turut menasihatkan umat Islam untuk menggunakan peluang ini bagi menguruskan masa dengan betul dengan menjadikan ibadah sebagai rutin harian.
“Bulan Ramadan sebenarnya bukan hanya untuk orang beriman sahaja berpuasa, kita perlu tukar pemahaman kita dengan bulan puasa adalah orang yang nak jadi baik maka dia perlu berpuasa.
“Bukan orang baik maka dia berpuasa, jadi bagi umat Islam yang ingin menjadi seorang yang lebih baik maka berpuasa lah kamu.
“Berpuasa ini sebenarnya adalah ‘reset’ semula kehidupan kita, kadang-kadang pelbagai aktiviti kita lakukan jadi pada bulan ini mungkin ada aktiviti tertentu yang tidak perlu dilakukan, dibuang daripada rutin harian,” ujarnya.
Malah katanya, orang ramai dinasihatkan untuk menghentikan kritikan terhadap mereka yang menjadikan Ramadan ini sebagai titik perubahan ke arah lebih baik.
Nada sama turut disuarakan selebriti yang juga CEO dan Pengasas aplikasi Qalby, Mizz Nina.
Beliau turut menasihatkan agar umat Islam menggunakan masa terluang mengingati Allah SWT sebagai amalan ibadah.
“Apa yang penting bagi saya adalah saya cuba yang terbaik apabila kita sedang tidak melakukan apa-apa contohnya pada waktu lapang, kita perlu ingat kepada Allah SWT.
“Saya selalu menasihatkan diri saya, apabila ada masa terluang selalu ingat kepada Allah. Jadi pada bulan Ramadan ini, kita dijemput olehNya untuk mendekatiNya.
“Banyakkan berzikir terutamanya apabila berkelapangan contohnya ketika menempuh kesesakan jalan raya, sebelum berbuka. Kita cuba perlu memahami dan berhubung semula dengan al-Quran,’’ katanya.
Mizz Nina dan Imam Muda Asyraf berkata demikian sebagai tetamu undang Awani PAGI segmen Selebriti Selasa.
Tonton perkongsian penuh menerusi pautan di bawah;
AWANI Pagi: Cari keberkatan dalam kesederhanaan
Topic Berkaitan
#Ramadan
#Allah
#puasa
#Islam
#mizz nina
#Imam Muda Asyraf
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan