KUALA LUMPUR: Tiada apa yang memberi kelegaan kepada pemain industri seni tanah air selain daripada berita bahawa kerajaan sedia dengan lebih tegas memerangi isu cetak rompak digital yang tidak berkesudahan dalam negara.

Bahkan, penggiat industri juga sependapat bahawa hukuman yang dikenakan ke atas perbuatan cetak rompak digital adalah tidak setimpal.

Bagi industri media dan hiburan Malaysia (E&M), penjenayah cetak rompak telah mengakibatkan kerugian ekonomi yang berterusan kepada negara dan jika jenayah ini tidak dibendung, impak yang paling ketara ialah seluruh ekosistem di negara ini akan terjejas selain pemain-pemainnya.

Industri media dan hiburan Malaysia menganggarkan kerugian tahunan yang dialami sektor berkenaan disebabkan oleh kegiatan cetak rompak digital ialah sebanyak RM3 bilion.

Bahkan, negara juga kehilangan RM500 juta cukai selain mengakibatkan ribuan orang kehilangan kerja.

Undang-undang sedia ada perlu dikaji semula

Sehubungan itu, penggiat industri media dan hiburan Malaysia merayu kepada kerajaan untuk melakukan kajian semula ke atas undang-undang yang sedia ada.

Kata mereka, undang-undang sedia ada tidak memberi perlindungan yang menyeluruh kepada pemilik hakcipta yang merangkumi setiap kerja-kerja kreatif yang diusahakan.

“Cetak rompak digital perlu diperangi dengan memastikan hanya kandungan-kandungan yang distrim secara sah. Tindakan tegas perlu diambil ke atas laman sesawang dan platform edagang yang menyediakan penstriman haram dan penjualan ISD (Peranti Perisian Penstriman Haram) secara terang-terangan.

“Kerjasama juga diperlukan dari semua pihak terutamanya daripada penyedia kandungan, stesen-stesen penyiaran, pihak pengawal selia, badan-badan berwajib dan pengguna, hinggalah ke syarikat telekomunikasi, penyedia perkhidmatan internet dan pemain e-dagang,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama yang diedarkan pada Selasa.

Memetik kenyataan penerbit dan pengarah filem, Datuk Yusof Haslam, tanpa usaha dan keazaman daripada pihak berwajib, kegiatan cetak rompak digital akan terus berlaku.

“Perbuatan mencuri ini bukan perkara baharu dan perlu diatasi sebaik mungkin oleh pihak penguatkuasa. Saya kesal melihat retorik yang kosong tanpa membawa sebarang penyelesaian kepada isu sebenar.

“Tanpa undang-undang yang tegas, cetak rompak akan berterusan dan merebak seperti barah kepada industri kreatif negara dan penggiatnya,” kata Yusof. 

Cetak rompak musuh utama industri

Bagi Pengarah Kawal Selia Astro, Laila Saat pula, stesen penyiar satelit itu mengalu-alukan tindakan yang dikenakan ke atas penjual ISD dan berjanji untuk terus bekerjasama dengan pihak berwajib dan rakan-rakan penyedia kandungan dalam menyampaikan mesej yang tegas bahawa cetak rompak adalah mencuri, haram dan boleh dikenakan tindakan undang-undang. 

Menurut beliau, cetak rompak pada hari ini dilihat seakan-akan menjadi kebiasaan sehingga ramai yang terleka dan terlupa bahawa ia merupakan sebahagian dari perbuatan mencuri.

“Cetak rompak adalah musuh utama industri, yang mana ia merompak hasil kerja setiap mereka yang terlibat dalam ekosistem kreatif tersebut; dari pelakon, penulis, penerbit, pengarah dan jurugambar, yang mana secara langsung menghalang sebarang pembangunan. 

“Jika cetak rompak dibiarkan berlaku tanpa sebarang tindakan, ia akan membantutkan segala usaha yang dilaksanakan industri hiburan, kerana tiada mana-mana pihak yang akan membuat sebarang pelaburan ekonomi terutamanya ke atas kandungan-kandungan yang dikategorikan premium seperti “Piala Dunia FIFA”, kerana khuatir akan risiko ia dicuri dan dipasarkan secara haram,” tegas Laila. Cetak rompak | Pemain industri rayu hukuman setimpal

BACA: Astro akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa bagi membendung cetak rompak

BACA: 'Kalau kerajaan tidak bersungguh, sampai kiamat pun cetak rompak tak selesai ...' - Yusof Haslam

Sementara itu, Ketua Pegawai Pemasaran Star Media Group Lam Swee Kim pula berpendapat, hukuman penalti yang dikenakan perlulah setimpal bagi mencerminkan impak buruk yang berlaku kepada penggiat industri. 

“Kegiatan cetak rompak ini  melibatkan penjanaan pulangan kewangan dan imbuhan diterima perlu dipantau serta hukuman sewajarnya perlu dikenakan kepada pelaku,” katanya dalam kenyataan bersama itu.

Nilai hukuman harus lebih tinggi daripada kerugian

Dalam perkembangan sama, Setiausaha Kehormat Persatuan Penerbit Filem (PFM), Zahrin Aris berkata, hukuman penalti yang dikenakan ke atas mereka yang menggunakan kotak media mengandungi kandungan yang tidak mendapat kebenaran sah hakcipta dilihat agak ringan.

Katanya, hukuman yang lebih berat perlu dikenakan kepada mereka kerana nilai kerugian yang perlu ditanggung akibat cetak rompak lebih tinggi berbanding hukuman denda yang dikenakan sebanyak RM30,000.

Tidak ketinggalan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang berkongsi kekesalan mengenai kegiatan cetak rompak digital yang menggunakan kaedah ISD telah lama membelenggu penggiat industri kreatif tanah air.

“Besar harapan kami agar sabitan hukuman yang dikenakan baru-baru ini bakal memberi sinar baharu kepada industri dan kes tersebut dijadikan penanda aras; seterusnya memberi keadilan kepada pemain industri kreatif tempatan khususnya, yang rata-rata merupakan mangsa kepada perbuatan jenayah ini,” kata Presiden Seniman, Zed Zaidi.

BACA: Jual kotak TV Android penstriman cetak rompak, pengarah syarikat IT didakwa

BACA: Wanita berdepan enam pertuduhan miliki kotak media iBoite-X secara haram

Pada 8 Februari lalu, sebuah syarikat teknologi maklumat di Shah Alam telah didakwa di mahkamah kerana  melanggar Seksyen 41 (1) (ha) Akta Hakcipta 1987 kerana menjual apa- apa teknologi atau alat bagi maksud memintas langkah perlindungan teknologi yang disebut di dalam subseksyen 36A(3), akta yang sama.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan pengarah di syarikat berkenaan \mengaku bersalah dan sedang menunggu hukuman di mahkamah pada 1 Mac ini. 

Dalam kes berasingan, pada 16 Februari pula, seorang wanita berumur 46 tahun mengaku bersalah di atas pertuduhan memiliki enam (6) unit Kotak TV Media yang mempunyai aplikasi siaran Astro menerusi internet secara tidak sah.

Tertuduh didenda sebanyak RM30,000 di bawah Seksyen 232(2) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, menjadikan beliau sebagai pesalah pertama disabit kesalahan menjual peralatan ISD.** Astro AWANI kini dalam usaha membantu industri seni tanah air membanteras cetak rompak menerusi kempen #NoToLanun. Berikan pandangan anda menggunakan tanda pagar #NoToLanun & #StopPiracyLah jika anda ingin bersama-sama membantu menyelamatkan industri seni tempatan.