KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa yang beliau tidak tahu-menahu mengenai dakwaan suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz ada menerima wang daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dr Mahathir menjelaskan beliau melantik Zeti ke dalam Majlis Penasihat Kerajaan (Council of Eminent Persons atau CEP) pada 2018 berdasarkan pengalaman dan prestasi yang ditunjukkannya sebagai pegawai bank, lapor portal berita Malaysikini pada Jumaat.

CEP ditubuhkan sebagai badan yang berperanan untuk menasihat kerajaan Pakatan Harapan (PH) ketika itu tentang hal ehwal ekonomi.

“Saya tak tahu, saya tak tahu. Tetapi Zeti menunjukkan prestasi yang sangat bagus sebagai pegawai bank. Sebagai pegawai bank pusat, dia dikenali di seluruh dunia. Saya lantik seseorang yang sangat terkenal.

“Saya tak tahu berkenaan dengan anak dia apa semua itu. Itu hal dialah.

"Tetapi sebagai pegawai bank pusat, dia yang terbaik yang kita pernah ada untuk jangka masa yang lama,” katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini pada Rabu.

1MDB | Polis sahkan terima keterangan dari Datuk Tawfiq

Dr Mahathir ditanya sama ada beliau tahu berkenaan dakwaan bahawa wang 1MDB disalurkan ke akaun yang dikendalikan suami Zeti, Datuk Dr Tawfiq Ayman, ketika dia melantik Zeti menjadi sebahagian daripada anggota CEP.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir mendedahkan dia memang ada berhubung dengan Zeti sejak Datuk Seri Najib Tun Razak masih lagi menjadi Perdana Menteri.

Kata Dr Mahathir, Zeti tahu mengenai jumlah wang luar biasa di dalam akaun bank Najib dan mahu mengambil tindakan ke atas bekas perdana menteri itu, tetapi rancangan berkenaan gagal direalisasikan.

“Sebenarnya, semasa Najib (menjadi perdana menteri) lagi saya bercakap dengan Zeti. Zeti yang bagitahu pada saya (bahawa) Najib ada duit banyak dalam bank.

“Dia kata nak ambil tindakan. Dia cuba. Lepas tu entah apa yang Najib buat, dia tak beranilah.

“Kumpulan empat orang itu, ketua polis (ketika itu) cerita pada Najib tentang kumpulan empat orang ini. Peguam negara dipecat.

“Najib hancurkan kumpulan empat orang tersebut,” dakwa Mahathir.

Kenyataan itu merujuk kepada empat pegawai tinggi kerajaan ketika itu, iaitu Peguam Negara Abdul Gani Patail, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Abu Kassim Mohamed, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Zeti sendiri.

Mereka dilaporkan mempunyai rancangan untuk mengambil tindakan ke atas Najib berhubung skandal 1MDB.

Bagaimanapun, tiga daripada mereka - Gani, Abu Kassim dan Zeti - dikatakan telah dikhianati apabila rancangan mereka dibocorkan kepada Najib sehingga mereka digantikan pada 2016.

Tawfiq mendapat perhatian pihak berkuasa baru-baru ini ekoran dakwaan wang 1MDB dipindahkan ke sebuah firma yang berpusat di Singapura yang dikendalikan oleh dia dan anaknya, antara 2008 dan 2009.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Zainuddin Yaacob mengesahkan Tawfiq telah dipanggil untuk memberi keterangan pada Khamis.