KUALA LUMPUR: Proses pemberian vaksin COVID-19 kepada rakyat di negara ini sepatutnya tidak perlu melalui proses pendaftaran awal, kata Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, prosedur sedia ada boleh diperbaiki bagi memastikan pemberian vaksin dilaksanakan dengan lebih efisyen, sekali gus mengawal penularan pandemik itu.

“Pemberian vaksin (di Malaysia) yang memerlukan orang ramai mendaftar menggunakan telefon bimbit menyebabkan ada yang terpaksa menunggu sehingga tiga bulan untuk divaksin.

"Tempat suntikan mungkin jauh bagi sesetengah orang. Kenapa tidak (kerajaan) pergi kepada orang?

“Daftar tidak perlu. Siapa saja boleh disuntik dan ambil gambar IC (kad pengenalan orang yang disuntik) bagi tujuan data mereka direkodkan dalam sistem.

"Apa guna MySejahtera? Ini semua birokrasi,” dakwanya ketika menjadi tetamu dalam program Wawancara Eksklusif Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad yang disiarkan secara langsung di Facebook Sinar Harian pada Selasa.

Dr Mahathir berkata, suntikan vaksin juga boleh dilakukan oleh pasukan bergerak terdiri daripada doktor, dua jururawat dan seorang penolong yang boleh pergi ke kampung-kampung.

Beliau berkata, Malaysia juga terlalu khuatir dan mengambil masa untuk membuat ujian terhadap setiap satu vaksin sedangkan vaksin berkenaan sudah digunakan di pelbagai negara.

“Vaksin Sputnik V yang belum diluluskan Malaysia sudah digunakan di Jerman tapi Malaysia baru hendak membuat ujian. Tidak boleh tunggu Pfizer atau AstraZeneca sahaja. China punya (vaksin) pun boleh. China sudah suntik lebih 300 juta orang,” katanya lagi.