Bekalan air kepada 80,000 akaun pengguna sekitar Lembah Klang bakal terjejas ekoran paras air di Empangan Klang Gates kini menyusut kepada 57.6 peratus sejak fenomena kemarau melanda negara, awal bulan lalu.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KETTHA) Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, penyusutan air di empangan itu dijangka menjejaskan operasi loji pembekalan air Wangsa Maju dan Bukit Nenas yang membekalkan air kepada lebih 80,000 akaun pengguna.

Menurutnya, kadar penyusutan air di empangan itu merupakan yang tertinggi pernah dicatatkan dalam tempoh 10 tahun.

Tambah beliau, situasi itu berlaku kerana tiada hujan dicatatkan di sekitar kawasan tadahan empangan terbabit sejak tiga minggu lalu.

Kerajaan kini sedang mengkaji kemungkinan untuk melakukan pembenihan awan walaupun langkah itu belum dapat menjamin hujan di kawasan tadahan berkenaan.

Bekalan air di empangan itu bagaimanapun masih mampu untuk disalurkan kepada pengguna tanpa gangguan.

Ujarnuya lagi, kerajaan persekutuan dan kerajaan Selangor akan mengadakan perbincangan lanjut bagi menyelesaikan isu pembinaan loji rawatan Langat Dua secepat mungkin sebagai langkah jangka panjang kerana ia mampu untuk membekalkan tambahan 1.13 juta liter air sehari.