SIK: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan telah merancang beberapa langkah meminimumkan kesan cuaca panas kepada pengguna air domestik, industri dan pertanian, termasuk mengkoordinasikan peranan kementerian, jabatan dan agensi, selain kerajaan negeri

"Monsun Barat Daya yang bermula pada Isnin hingga akhir September, keprihatinan kami (kerajaan) adalah terhadap kekurangan air disebabkan musim kemarau yang melibatkan pengguna domestik, pertanian dan industri.

"Ini adalah kerana jangkaan Jabatan Meteorologi Malaysia, kita dapati bahawa kadar luruan hujan akan berkurangan disebabkan Monsun Barat Daya, maka langkah-langkah telah dilakukan antara kerajaan pusat khususnya melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau situasi terkini takungan air di Empangan Muda di sini pada Selasa.

Katanya koordinasi juga akan dilakukan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) serta syarikat pembekal atau badan pengurusan air di peringkat negeri bagi memastikan bekalan air untuk ketiga-tiga kategori pengguna tersebut mencukupi.

Selain itu, Ahmad Zahid berkata terdapat tujuh sumber air iaitu dua di Kedah, dua di Perak, dua di Selangor dan satu di Sarawak yang dijangka akan terjejas pada musim panas Monsun Barat Daya ini.

Beliau berkata kerajaan menerusi bantuan Tentera Udara Diraja Malaysia akan melakukan pembenihan awan di kawasan-kawasan tersebut sekiranya keadaan bertambah buruk.

Mengulas mengenai situasi di Empangan Muda, beliau berkata empangan itu ialah sumber air utama untuk Kedah dan Pulau Pinang yang sebahagian besarnya meliputi sektor pertanian.

"Kita juga akan bekerjasama dengan pihak MADA (Lembaga Kemajuan Pertanian Muda) yang mempunyai takungan yang setakat ini mencukupi untuk kegunaan-kegunaan tertentu, menyalurkan air melalui terowong sejauh 6.8 kilometer dari Empangan Muda ke Empangan Pedu selain Empangan Beris juga.

"Ini satu langkah yang akan dikoordinasikan dengan kerajaan negeri, MADA, pihak berkuasa tempatan serta agensi lain yang berkaitan," katanya.

-- BERNAMA