BERA: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyelar pengendali syarikat penerbangan domestik yang mengambil kesempatan menaikkan tambang penerbangan antara Semenanjung Malaysia ke Sabah dan Sarawak pada musim perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Perdana Menteri menegaskan, sekiranya terdapat kenaikan harga tambang penerbangan, tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 boleh dikenakan.

Sehubungan itu, beliau mahu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bertegas dengan mengambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

"Saya sudah minta supaya Kementerian Pengangkutan memanggil syarikat syarikat penerbangan untuk meminta mereka menurunkan harga dan dalam masa yang sama KPDNHEP juga perlu tegas dengan mana-mana pihak tak kira syarikat besar atau syarikat kecil.

“Mana-mana (syarikat) yang mengambil keuntungan berlebihan salah di bawah Akta Anti Pencatutan perlu diambil tindakan segera bagi menjaga kepentingan rakyat," kata Ismail Sabri.

Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Makmur Gold Coopmart-KoopBera dan Jualan Murah Semarak Ramadan Keluarga Malaysia Parlimen Bera di Bera,Pahang.

Sebelum ini, laporan media menyebut pemantauan terhadap laman web syarikat penerbangan komersial baru-baru ini menyaksikan tambang penerbangan melonjak sehingga RM2,000 bagi penerbangan pergi dan balik.

Ia meningkat sekitar 566 peratus menjelang tempoh perayaan Hari Raya Aidilfitri iaitu pada 29 April hingga 8 Mei.

Walaupun alasan kenaikan harga tiket berdasarkan perspektif syarikat penerbangan ekoran perang antara Rusia dan Ukraine sehingga memberi kesan kenaikan harga minyak, namun kerajaan juga perlu mengambil kira kepentingan rakyat.

Sebelum ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong telah berjumpa syarikat penerbangan dan meminta mereka mencari kaedah terbaik untuk memastikan harga tiket kapal terbang bagi laluan berkenaan diturunkan.