KUALA LUMPUR:Datuk Seri Mohamed Azmin Ali patut berhenti menipu dan memesongkan kebenaran, dakwa Ketua Penerangan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Ulya Aqamah Husamudin.

Ulya mendakwa, Perikatan Nasional (PN) adalah rancangan yang dibuat Azmin bersama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bukan idea Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Beberapa hari sebelum mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH), anda (Azmin) memberi maklumat bahawa ada muslihat untuk menggulingkan Dr Mahathir semasa mesyuarat tersebut.

"Anda mengatakan bahawa sekiranya ada yang berlaku, anda akan keluar daripada mesyuarat untuk menunjukkan rasa tidak puas hati.

"Namun semasa mesyuarat Pakatan Harapan, apa yang anda katakan tidak berlaku. PH bersetuju untuk memberikan sokongan penuh kepada Dr Mahathir dan mengadakan perbincangan rancangan peralihan yang betul... anda tidak keluar semasa pertemuan itu," dakwanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Dalam satu wawancara, Azmin dilaporkan berkata rancangan untuk membentuk PN berasal daripada Dr Mahathir sendiri kerana beliau ingin menjadi Perdana Menteri yang disokong oleh Ahli Parlimen semua parti.

Dalam pada itu dakwa Ulya, Dr Mahathir telah membuktikan bahawa tuduhan Azmin adalah salah dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu dan tidak masuk akal untuk meninggalkan PH ketika PH memberikan sokongan penuh pada waktu itu.

"Muhyiddin masih berusaha mendorong agendanya dan meyakinkan bahawa Dr Mahathir akan tetap menjadi Perdana Menteri bagi PN.

"Dr Mahathir juga menyatakan dengan jelas tidak mahu memungkiri janjinya dan tidak boleh menerima menjadi Perdana Menteri yang disokong oleh kleptokrat.

"Malangnya Muhyiddin disokong oleh ramai orang yang ingin meninggalkan PH termasuk memeras ugut (kumpulan) dari "Muhajirin" (bekas UMNO yang bergabung dengan Bersatu)," dakwanya.

Beliau mendakwa, mesyuarat itu berakhir dengan ahli bersetuju untuk menyerahkan keputusan kepada Dr Mahathir.

Dakwanya, Dr Mahathir kemudian menyuruh Muhyiddin membatalkan sebarang rancangan pertemuan dengan istana, kumpulan Mohamed Azmin, UMNO dan Pas yang telah dirancang oleh Muhyiddin tanpa persetujuan.

"Namun, daripada membatalkan semua rancangan ini, Muhyiddin dan Azmin tetap meneruskan muslihat yang menyebabkan perhimpunan di Sheraton. Setelah mendapat tahu, Dr Mahathir menghantar Syed Saddiq untuk menyatakan penentangannya.

"Setelah hilang perintah terhadap partinya sendiri kerana pengkhianatan Muhyiddin sebagai presiden, Dr Mahathir melihat bahawa dengan atau tanpa persetujuannya, Muhyiddin dan Azmin akan terus menggulingkan PH.

"Dr Mahathir tidak mahu memungkiri janjinya untuk peralihan dan tidak mahu menjadi sebahagian daripada Langkah Sheraton, kemudian mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri," dakwanya.

Dakwa Ulya, Mohamed Azmin harus berhenti memberi naratif mengikut rancangannya.