Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memohon maaf secara terbuka susulan kenyataan pemimpin parti itu menghina pasukan keselamatan ketika Op Daulat 2013 di Lahad Datu.

Mohd Shafie menyifatkan perkara itu telah dikeluarkan secara spontan yang disalah erti tanpa niat untuk menghina perajurit negara.

"Saya selaku Presiden Parti Warisan Sabah dan Ketua Menteri Sabah ingin memohon maaf kepada setiap anggota keselamatan, ahli keluarga mereka dan seluruh rakyat Malaysia atas kenyataan seorang pemimpin parti baru-baru ini.

"Kenyataan beliau yang dikeluarkan secara spontan telah disalah erti dan sama sekali tidak berniat untuk menghina perjuangan para perajurit dan anggota keselamatan kita yang mengorbankan nyawa mereka demi mempertahankan rakyat dan negara ini," katanya.

BACA: Mohamaddin Ketapi jawab isu dakwa pencerobohan Lahad Datu 'sandiwara'Mohd Shafie menambah, beliau memahami keperitan yang ditempuh petugas keselamatan memandang beliau pernah menjawat jawatan Timbalan Menteri Pertahanan.

"Setiap anggota yang berada di perbatasan bukan sahaja bersedia mengorbankan nyawa demi keselamatan rakyat Malaysia, malah mereka juga terpaksa berjauhan dengan ahli keluarga sepanjang tempoh bertugas," kata Mohd Shafie demikian dalam kenyataan media pada Selasa.

BACA: Mohamaddin dakwa pencerobohan Lahad Datu suatu sandiwara

BACA: Anifah kecewa Mohamaddin dakwa pencerobohan Lahad Datu 'sandiwara'

Baru-baru ini, video calon Warisan di DUN Segama, Datuk Mohamaddin Ketapi tular di media sosial, ketika berceramah di Kampung Wawasan Lahad Datu mendakwa pertempuran di Tanduo adalah sebagai 'sandiwara'.

Dalam pada itu, Mohd Shafie turut menjelaskan selaku Ketua Menteri Sabah, beliau amat memahami keperitan pasukan hadapan dalam menghadapi pandemik Covid-19.

"Atas rasa tanggungjawab itu saya telah memperuntukkan sebanyak RM10 juta dana kerajaan negeri untuk diagih-agihkan kepada semua frontliners termasuk RM1 juta kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan RM1 juta kepada Kem Lok Kawi. Sumbangan ini tidak dilakukan di mana-mana negeri di Malaysia.

"Jumlah tersebut tidaklah banyak jika dibandingkan dengan risiko dan pengorbanan wira-wira negara ini, namun itu membuktikan komitmen Kerajaan Sabah meskipun agensi keselamatan di bawah bidang kuasa Persekutuan," katanya.