IPOH: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, beliau tidak termimpi untuk kembali menerajui negeri itu selepas meletakkan jawatan pada 5 Disember tahun lalu.

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) itu menjelaskan perkataan ‘I’ll be back’ (saya akan kembali) yang diucapkannya di Sabah pada Selasa adalah gurauan dan telah disalah tafsir.

Ahmad Faizal menegaskan, seperti di dalam kenyataan bersamanya dengan Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria minggu lalu, mereka akan mendokong kerajaan negeri sedia ada disamping memberi sokongan kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Kita bagi sokongan kepada YAB Menteri Besar yang ada sekarang ni untuk terus memberi khidmat kepada rakyat. Bukannya saya nak ambil kerusi Menteri Besar tu balik.

"Beliau sedang berusaha merencana perkara-perkara yang baik untuk rakyat, teruskan kita bagi sokongan. Tidak ada mimpi, saya fikir kerajaan yang ada sekarang ni patut diberi sokongan untuk memastikan kepentingan rakyat. Sudah cukup berpolitik," kata selepas menyampaikan sumbangan sempena lawatannya ke Batalion Ketiga, Pasukan Gerakan Am di Bidor, Perak, pada Rabu.

BACA: Saya ikut skrip Allah sepenuhnya - MB Perak

Dalam ucapannya ketika Majlis Sambutan Ulang Tahun PPBM (Bersatu) Sabah di Kota Kinabalu malam Selasa, Ahmad Faizal dikatakan menyebut perkataan ‘I’ll be back’ (saya akan kembali) sambil merujuk kepada salah satu ungkapan dalam filem ‘Terminator’.

Jelasnya, ungkapan itu bermaksud, selepas tidak menjadi Menteri Besar, bukan bermakna beliau tidak akan terlibat langsung dalam politik, sebaliknya akan kembali dan terus berkhidmat sebagai ahli politik.