awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Gelagat penyokong England undang hukuman UEFA

Astro Arena
Astro Arena
08/07/2021
22:25 MYT
Gelagat penyokong England undang hukuman UEFA
Schmeichel yang diganggu pancaran laser tetap berhasil menepis sepakan penalti Kane pada minit ke-104 tetapi gagal mematahkan tendangan susulan ketua pasukan England itu. - Astro ARENA
PERSATUAN Bola Sepak Eropah (UEFA) mengenakan pertuduhan terhadap finalis Euro 2020, England, selepas Kasper Schmeichel menjadi sasaran pancaran laser ke mukanya ketika menghadapi sepakan penalti Harry Kane di Stadium Wembley, awal pagi Khamis.
England berdepan tiga pertuduhan oleh penganjur kejohanan dan peminat pasukan kendalian Gareth Southgate itu turut menceroboh tempat duduk penyokong pelawat dalam kemenangan separuh akhir ke atas Denmark itu.
Kemenangan 2-1 selepas tambahan masa itu membawa England ke final kejohanan besar buat pertama kalinya sejak Piala Dunia 1966.
Namun, di tengah-tengah suasana menggembirakan, timbul kebimbangan UEFA.
Schmeichel yang diganggu pancaran laser itu tetap berhasil menepis sepakan penalti Kane pada minit ke-104. Bagaimanapun, dia tidak berdaya mematahkan tendangan susulan ketua pasukan England tersebut.
Penyokong The Three Lions juga mengejek lagu kebangsaan Denmark malah UEFA juga mendapati penyokong tuan rumah turut membakar mercun.
UEFA dalam satu kenyataan berkata: "Prosiding tatatertib telah dibuka terhadap perlawanan separuh akhir Euro 2020 di antara England dan Denmark (2-1) yang berlangsung pada 7 Julai di Stadium Wembley, London."
Tuduhan-tuduhannya adalah: "Penggunaan laser oleh penyokong; gangguan penyokong ketika nyanyian lagu kebangsaan; pembakaran bunga api oleh penyokong."
UEFA menambah: "Kes ini akan ditangani oleh Jawatankuasa Kawalan, Etika dan Tatatertib UEFA."
Topic Berkaitan
#penalti
#Denmark
#England
#bola sepak
#UEFA
#pancaran laser
#sepakan penalti
#Kasper Schmeichel
#Harry Kane
#Stadium Wembley
#Pertuduhan
#ceroboh
#penyokong
#Euro 2020
#mercun
#mengejek
#prosiding tatatertib
#lagu kebangsaan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan