Instagram Farah Ann digodam, 114,000 pengikut lenyap sekelip mata

Akaun Instagram Farah Ann (@farahann94) yang mempunyai 114,000 pengikut digodam dan profil bertukar nama kepada 'I Boy'.

Akaun Instagram Farah Ann (@farahann94) digodam pada awal minggu ini. -Gambar: Stadium Astro | Astro Awani
Akaun Instagram milik gimnas Farah Ann digodam memaksa atlet untuk membuka akaun baharu.

Profil untuk akaun ‘@farahann94’ yang mempunyai 114,000 pengikut itu kini ditukar kepada nama I Boy dan catatan dalam Bahasa Arab.

Farah Ann Abdul Hadi menerusi akaun Instagram baharunya @farahann.official berharap para peminat beliau boleh membantu melaporkan akaun itu kepada pihak Instagram.

“Tolong bantu membuat laporan tentang akaun ini (@farahann94). Terima kasih atas keprihatinan dan sokongan anda,” kata gimnas yang sumbang pingat emas untuk acara senaman lantai pada Rabu.

BACA: Gimnastik - Farah Ann sumbang emas senaman lantaiThis news makes me feel sad. Please help me report this account. Thankyou for your concern and thankyou for always supporting me. Lots of love #farahann94 #farahann #seagames2017 #bangkitbersama

A post shared by Farah Ann . Athlete (@farahann.official) onAkaun baharu Farah Ann kini mempunyai 13,400 pengikut dan beliau telah memuat naik beberapa gambar dari sekitar Sukan SEA 2017 yang sedang berlangsung.

Repost from era_fm. "Farah Ann bukan je menang emas tapi menang juga di hati kita " Repost from era_fm with Repost App. Thanks for the photo. #kitasamahero #ayuhmalaysiaku #SeaGames2017 #BangkitBersama #KitaJuara #SukanSea2017 #risingtogether #AstroArena

A post shared by Farah Ann . Athlete (@farahann.official) on


Difahamkan akaun Instagram Farah Ann digodam pada awal minggu ini.


Pada masa yang sama, CyberSecurity Malaysia dalam satu kenyataan sebelum ini mengesahkan wujud serangan penggodam yang menyerang beberapa laman web di negara ini, membocorkan maklumat sulit serta kemungkinan serangan Penafian Perkhidmatan Teragih (DDOS).

Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab, berkata sebanyak 33 laman web Malaysia dirosakkan oleh penggodam.

Ia berikutan isu bendera Indonesia yang dicetak secara terbalik dalam buka panduan Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 ketika majlis pembukaan pada Sabtu.

BACA: Bendera terbalik - Kerajaan Indonesia maafkan Malaysia