awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Inkues Zara Qairina: Saksi dakwa aduan kehilangan barang pelajar tidak diambil serius
Mesir sekat secara rasmi permainan dalam talian kanak-kanak Roblox
Anwar puji usaha Kerajaan Negeri Johor naik taraf aset warisan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

JDT kelab kelapan terbaik Asia, ranking pertama di Asia Tenggara

Sinar Harian
Sinar Harian
29/08/2024
08:03 MYT
JDT kelab kelapan terbaik Asia, ranking pertama di Asia Tenggara
JDT masih segar dengan kemenangan menakjubkan apabila membelasah Selangor FC 6-1 dalam aksi final Piala FA baru-baru ini. - Foto Bernama
JOHOR Darul Ta'zim (JDT) melakar rekod tersendiri apabila kini berada di kedudukan kelapan pasukan terbaik di Asia berdasarkan kemas kini data oleh laman statistik Opta Analyst pada Rabu.
Skuad Harimau Selatan itu memungut 77.8 mata dan menyaksikan peningkatan lapan anak tangga dari kedudukan ke-16 pada kemas kini sebelum ini.
Perkara itu dikongsikan di laman Facebook Johor Southern Tigers yang turut memaklumkan skuad kendalian Hector Bidoglio itu kekal menerajui ranking pertama bagi pasukan di Asia Tenggara.
"Kelab JDT kini berada di ranking ke-279 dunia, kelapan di Asia dan pertama di Asia Tenggara berdasarkan data yang dikeluarkan laman Opta Power Ranking pada 28 Ogos 2024.
"Laman analisis bola sepak ini menyenaraikan hampir 13,500 ranking kelab bola sepak seluruh dunia. Tidak ada pasukan lain dari Malaysia berada dalam senarai top 1,000 seluruh dunia," katanya.
JDT masih segar dengan kemenangan menakjubkan apabila membelasah Selangor FC 6-1 dalam aksi final Piala FA baru-baru ini sekali gus mengukuhkan kredibiliti mereka sebagai pasukan terbaik negara.
Dalam pada itu, Selangor FC berada di kedudukan ke-1,256 dunia, ke-122 di Asia selepas menghimpun 68.2 mata manakala Terengganu FC berada di kedudukan ke-1,734 dunia dan ke-189 di Asia dengan 65.5 mata. -- Sinar Harian
Topic Berkaitan
#JDT
#pasukan kelapan terbaik di Asia
#Opta Analyst
#juara Piala FA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan