KUALA LUMPUR: Enam beregu negara dijadual beraksi dalam Final Jelajah Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) di Bangkok, Thailand bermula Rabu ini seperti dijangka berdepan tugas mencabar menerusi pengumuman undian pemain dibuat pada malam tadi.

Pada pengumuman dibuat di Bangkok itu, beregu profesional lelaki negara yang juga Naib Juara Terbuka Australia Ong Yew Sin-Teo Ee Yi diletak dalam Kumpulan A bersama-sama beregu ranking pertama dunia dari Jepun Takuro Hoki-Yugo Kobayashi.

Menambah cabaran buat gandingan negara yang berada di ranking keempat dunia itu, beregu ranking ketiga dunia dari Indonesia, Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto selain beregu dari Korea Selatan, Choi Sol Gyu-Kim Won Ho (ke-15) yang turut diundi dalam kumpulan sama.

Beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik pula diundi dalam Kumpulan B, menyaksikan gandingan Juara Dunia itu akan mengharungi saingan berdepan beregu ranking keenam dunia dari Indonesia Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan

Turut diundi berada di dalam kumpulan itu ialah beregu dari Denmark, Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (kelima) selain beregu dari China, Liu Yuchen-Ou Xuanyi (ke-11).

Bagi saingan beregu wanita pula, juara beregu wanita di Terbuka Perancis Pearly Tan-M Thinaah diundi dalam Kumpulan B bersama dua gandingan kedua-duanya dari China melibatkan Chen Qing Chen-Jia Yi Fan (ranking pertama dunia), Zhang Shuxian-Zheng Yu dan beregu Indonesia Apriyani Rahayu-Siti Fadia Silva Ramadhanti.

Sementara beregu profesional wanita negara Vivian Hoo-Lim Chiew Sien diundi dalam Kumpulan A bersama-sama beregu Korea Selatan, Jeong Na Eun-Kim Hye Jeong serta dua beregu Thailand, Benyapa Aimsaard-Nuntakarn Aimsaard, Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai.

Sementara itu, dua beregu campuran profesional negara Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing masing-masing diletakkan dalam Kumpulan A dan Kumpulan B.

Dalam Kumpulan A, Soon Huat-Shevon Lai akan bersaing menentang beregu China, Zheng Si Wei-Huang Ya Qiong; Thom Gicquel-Delphine Delrue (Perancis) dan Rinov Rivaldy-Pitha Haningtyas Mentari (Indonesia).

Sementara dalam Kumpulan B, Kian Meng-Pei Jing akan bersaing menentang beregu China, Wang Yi Lyu-Huang Dong Ping serta dua beregu tuan rumah, Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai dan Supak Jomkoh-Supissara Paewsampran.

Tiada kelibat pemain perseorangan negara termasuk pemain profesional lelaki Lee Zii Jia pada Jelajah Dunia ini yang menamatkan musim ini di kedudukan kesembilan dengan 57,680 mata.

Sebanyak 24 kejohanan kelayakan berlangsung di seluruh dunia termasuk 19 Jelajah Dunia BWF, sebelum kejohanan akhir musim di Arena Nimibutr Bangkok itu dari 7 hingga 11 Dis.

-- BERNAMA