KUALA LUMPUR : Kementerian Belia dan Sukan akan bekerjasama dengan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) susulan kes positif COVID-19 melibatkan 20 individu daripada pasukan Negeri Sembilan FC (NSFC).

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, apa yang penting  ketika ini adalah untuk memastikan perlawanan dapat diteruskan dalam keadaan kawalan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

“KBS dan MFL akan bekerjasama rapat memantau perkara ini dengan teliti untuk memastikan kelonggaran yang diberikan bagi mengadakan perlawanan bersama kehadiran penonton di stadium mesti mematuhi SOP.

“Apabila berlaku sesuatu kes (COVID-19) kita perlu mengikut SOP yang telah dipersetujui secara bersama oleh semua pasukan terlibat di dalam MFL termasuk kesemua fasiliti sukan yang terlibat,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Sabtu.

Ujar Ahmad Faizal, apa yang lebih membimbangkan adalah risiko jangkitan terhadap kesemua pemain apabila berlakunya kes positif COVID-19.

Bagaimanapun, langkah pencegahan perlu berada pada tahap yang terbaik terutamanya apabila ia melibatkan kehadiran penonton di stadium.

Mengikut rekod, NSFC mencatatkan rekod pemain paling ramai dijangkiti COVID-19 sekali gus menyebabkan pasukan terbabit tidak dapat beraksi pada baki perlawanan Piala Malaysia.

Sebelum ini, MFL terpaksa menunda beberapa perlawanan Liga Super apabila terdapat pemain disahkan dijangkiti COVID-19 berkenaan.