PENGENDALI Manchester City, Pep Guardiola, berkata apa-apa yang kurang selain memberikan fokus penuh sepanjang 90 minit perlawanan daripada pasukannya tidak akan membolehkan pasukan itu mara ke final Liga Juara-Juara susulan kemenangan 4-3 ke atas Real Madrid.

City bermula dengan pantas pada perlawanan separuh akhir pertama awal pagi tadi, dengan jaringan Kevin de Bruyne dan Gabriel Jesus meletakkan mereka 2-0 dalam masa 11 minit.

Terdapat kemungkinan jaringan mungkin lebih banyak mampu dilakukan tetapi setiap kali pasukan Guardiola mengancam untuk memecahkan kedudukan terbuka, Real berjaya mengurangkan defisit jaringan.

Dengan Casemiro berkemungkinan akan kembali beraksi di Madrid, Guardiola menegaskan City perlu melakukan yang terbaik untuk mara ke final pada Mei di Paris.

"Tidak kira keputusan, jika 2-0 atau 3-0 kami masih perlu pergi ke Bernabeu dan bermain dengan baik. Jika kami bermain seperti yang kami lakukan pada separuh masa kedua, kami tidak akan dapat menang," Guardiola berkata.

"Jika kami bermain seperti yang kami lakukan pada tempoh lain, kami akan melakukannya. Kami mahu berada di sana untuk mempamerkan persembahan yang baik, inilah yang saya mahu beritahu pemain saya lakukan - jangan fikir apa-apa lagi.

"Apabila saya menjadi pemain bola sepak dan pengurus, apabila anda pergi ke Bernabeu anda perlu beraksi seperti diri sendiri atau tiada pilihan untuk menang. Anda perlu melalui situasi ini untuk memenangi Liga Juara-Juara."

*Artikel asal disiarkan di Stadium Astro