KUALA LUMPUR:Jaguh acara pecut berbasikal nombor satu dunia, Azizulhasni Awang memohon semua rakyat Malaysia agar mendoakan keselamatan dan kesejahteraan beliau dan keluarga susulan perintah berkurung  dikuatkuasakan semula di Melbourne, Australia bermula tengah malam Jumaat.

Menurut Azizul dalam entri terbaharu di laman Facebooknya, perintah berkurung itu dilakukan pihak berkuasa tempatan susulan terdapat kes baharu jangkitan COVID-19 di bandar itu.

"Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Just nak share dengan korang semua berita yang agak kurang gembira.

"Di Melbourne, Australia tempat saya berlatih sekarang ini sedang menjalani snap lockdown (Stage 4 Restrictions) yang bermula pada pukul 11.59 malam semalam (Jumaat), gara-gara ada beberapa kes baharu (COVID-19) dicatatkan terutamanya dari pekerja di Tullamarine Airport,"katanya.

 
Sumber Facebook photo

Jelasnya lagi, perintah berkurung itu dijalankan selama lima hari dan keputusan sama ada tindakan itu akan diteruskan atau ditarik balik itu hanya diketahui selepas maklum balas ujian COVID-19.

"Diharap anda semua dapat mendoakan keselamatan dan kesejahteraan saya dan keluarga di sini. Terima kasih semua," katanya lagi.

Azizulhasni dan keluarganya berada di Melbourne menjalani latihan menjelang temasya Sukan Olimpik Tokyo pada Julai depan.

Terdahulu, jaguh berbasikal negara itu kembali menguasai kedudukan Nombor 1 dunia dalam acara pecut.

Berdasarkan ranking terkini yang dikeluarkan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) pada 9 Februari, Azizul berjaya mengumpul 1,600 mata untuk berada di tangga teratas dalam acara pecut individu, sekali gus mengenepikan pencabarnya dari Jepun, Tomohiro Fukaya yang berada di kedudukan kedua dengan 1,442.5 mata.