SELEPAS kemenangannya ke atas Justin Gaethje pada Ahad lalu, Khabib Nurmagomedov mengejutkan peminat dengan mengumumkan persaraannya dari sukan MMA.

Juara lightweight UFC itu mendedahkan, keputusan tersebut diambil kerana telah berjanji dengan ibunya bahawa pertarungannya dengan Gaethje adalah pertarungannya yang terakhir.

Selain itu, Khabib, 32, turut berkata dia tidak mungkin dapat bertarung tanpa ayahnya, Allahyarham Abdulamanap Nurmagomedov di sisi.

Sungguh pun begitu, ada yang bertanggapan bahawa keputusan itu dibuat atas emosi semata-mata, kerana pada ketika itu Khabib amat teringatkan ayahnya.

Malah, jurulatih Khabib, Javier Mendez turut mengakui tidak mengetahui mahupun dimaklumkan mengenai keputusan tersebut.

Terbaharu, Presiden UFC Dana White ketika mengulas mengenai persaraan Khabib, berkata dia yakin bahawa bintang dari Rusia itu akan kembali untuk satu lagi perlawanan.

Khabib sebelum ini memberitahu, adalah menjadi impian ayahnya untuk dia mencapai rekod 30 kemenangan tanpa kalah (30-0).

“Saya ingin beritahu kamu, dan saya belum beritahu sesiapa lagi, tetapi Khabib dan saya ada berbincang.

“Dia sememangnya sangat beremosi pada malam selepas pertarungan itu. Saya dapat merasakan, dia akan kejar juga (rekod) 30-0,” kata White menerusi temubual di rancangan Zach Gelb Show.

“Ya (saya rasa dia akan kembali). Saya rasa dia tidak akan bersara. Ayahnya (Abdulmanap) mahu dia capai sasaran 30-0 dan saya rasa dia mahu menghormati permintaan ayahnya itu,” katanya lagi.

Bagaimanapun, persoalannya jika Khabib kembali, dengan siapa dia bakal bertarung?

Jika dilihat pada kemahuan Khabib, impiannya adalah untuk bertarung dengan bekas juara berganda UFC, Georges St-Pierre.

Namun, bagi peminat pula ramai yang mahukan Khabib untuk akhirnya bertemu dengan Tony Ferguson, kerana pertarungan mereka sudah lima kali dibatalkan.

Selain itu, ada yang juga tidak menolak kemungkinan untuk Khabib mengadakan pertarungan semula (rematch) dengan ‘seterunya’ iaitu Conor McGregor selepas pertembungan mereka pada UFC 229 dahulu yang telah mencetuskan persengketaan di antara dua jaguh tersebut.

Walau apa pun segala keputusan tertakluk kepada Khabib serta rundingannya dengan UFC dan juga perbincangan dengan keluarganya sendiri.

BACA: Janji kepada ibu, ketiadaan ayah di sisi... antara sebab Khabib bersara

BACA: Alhamdulillah... Khabib kini sah petarung 'pound-for-pound' nombor satu UFC

BACA: UFC 254: Khabib kekalkan kejuaraan lightweight UFC, umum persaraan

BACA: 'Sekarang masa untuk fikir tentang kesihatan' - Khabib tarik diri bertarung dengan Ferguson?


Dalam aksi UFC 254 pada Ahad lalu, Khabib berjaya mengekalkan kejuaraan lightweight UFC selepas menewaskan Gaethje dari Amerika Syarikat.

Acara yang berlangsung di UFC Fight Island di Abu Dhabi itu menyaksikan Khabib menumpaskan Gaethje menerusi kuncian ‘triangle choke’ pada minit 1:34 pusingan kedua.

Keputusan itu sekali gus melebarkan rekod profesional Khabib dengan 29 kemenangan tanpa kalah (29-0).

Khabib turut mengambil alih tempat pertama dalam ranking ‘pound-for-pound’ UFC, menggantikan petarung Amerika Syarikat, Jon Jones yang kini di tempat kedua.