KUALA LUMPUR: Beregu badminton wanita utama negara Pearly Tan-M Thinaah menjadi satu-satunya wakil negara yang berjaya mara ke pusingan separuh akhir Kejohanan Badminton Terbuka Perancis 2022.
Pada perlawanan suku akhir yang berlangsung di Stade Pierre de Coubertin, Paris pada Jumaat menyaksikan pasangan di kedudukan ke-11 dunia itu mencipta sensasi apabila menundukkan pasangan di kedudukan ketiga dunia dari Jepun Nami Matsuyama-Chiharu Shida 15-21, 21-14,21-14.
Gandingan berkenaan dijadual bertemu pasangan Korea Selatan Baek Ha Na-Lee So Hee yang telah menumpaskan pasangan China Chen Qi Chen-Jia Yi Fan dalam satu lagi perlawanan bagi menempah slot ke perlawanan akhir.
Sementara itu, satu lagi pasangan beregu campuran negara, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi gagal melangkah ke pusingan seterusnya apabila tewas kepada pasangan lebih rendah kedudukannya dari Korea Selatan Choi Sol Gyu-Kim Won Ho.
Pasangan di kedudukan ke-11 dunia itu menewaskan Yew Sin yang merupakan pilihan kelapan kejohanan dan pasangannya Ee Yi 21-18,21-18 dalam perlawanan yang berlangsung selama 43 minit petang tadi.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Oct 28 2022

Pearly Tan-M Thinaah (gambar) dijadual bertemu pasangan Korea Selatan Baek Ha Na-Lee So Hee dalam satu lagi perlawanan bagi menempah slot ke perlawanan akhir. - Facebook Badminton Association of Malaysia - BAM

AS & Kanada komited tentang rejim autoritarian
Amerika Syarikat dan Kanada ikrar akan bersama menentang rejim authoritarian.

Biden sahkan China tidak bekal senjata kepada Rusia
Presiden Joe Biden sahkan China tidak membekalkan senjata kepada Rusia, untuk operasi ketenteraan negara itu di Ukraine.

Rangka manusia ditemui terdampar tepi sungai
Mayat tanpa identiti tersebut didapati berada di tepi sungai di mana jarak antara sungai dengan mayat dijumpai kira-kira 1.8 meter.

Masalah gangguan bekalan air, apa penyelesaian?

Penumpang Prasarana cecah sejuta sehari
Jumlah penumpang perkhidmatan Prasarana mencecah sejuta sehari. Ia termasuk penggunaan perkhidmatan Rapid Bus dan MRT laluan Putrajaya.

Ibrahimovic pecah rekod Euro
Zlatan Ibrahimovic menjadi pemain kedua tertua beraksi dalam kelayakan kejohanan Eropah pada usia 41 tahun.

"Saya dan kawan-kawan ada perancangan nak..." - Anuar Zain kongsi 'plan' Ramadan
Penyanyi Anuar Zain memberitahu dia dan rakan-rakannya sudah mempunyai perancangan untuk menunaikan solat tarawih di masjid berlainan.

Puteri Sarah berlakon drama poligami, netizen sifatkan seakan kehidupan sebenar
Sarah memuat naik gambarnya bersama dua pelakon yang terlibat dalam drama berkenaan iaitu Daniella Sya dan Aida Khalida.

AWANI Ringkas: Kerja pembaikan paip pecah selesai
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Kadar pencen lapuk, kerajaan digesa tambah baik PHU, ELS
Kadar pencen lapuk, kerajaan digesa tambah baik PHU, ELS

'Bangkit segera Pearly-Thinaah'
Episod duka yang ditempah Pearly-Thinaah itu umpama mengulangi kegagalan mereka pada Seluruh England di Birmingham.

Pearly-Thinaah gagal ke final Terbuka Jerman
Pearly-Thinaah terpaksa akur apabila mudah ditundukkan 24-22, 21-13 dalam perlawanan selama 42 minit.

Pearly-Thinaah mara ke separuh akhir Terbuka Jerman
Jaguh badminton beregu wanita Malaysia Pearly Tan-M.Thinaah nyata berada dalam kelas tersendiri apabila menjadi wakil tunggal negara yang berjaya menempah slot ke peringkat separuh akhir Terbuka Jerma

Masters Indonesia: Pearly-Thinaah kandas di separuh akhir
Pasangan beregu wanita utama negara dikecewakan di separuh akhir buat kali kedua berturut-turut apabila tewas kepada Fukushima-Hirota.

Badminton Masters Indonesia: Pearly-Thinaah pamer aksi bertenaga untuk ke separuh akhir
Pearly Tan-M. Thinaah, tidak berdepan masalah untuk layak ke separuh akhir Kejohanan Badminton Masters Indonesia apabila mudah menumbangkan gandingan China, Li Wen Mei-Liu Xuan-Xuan

Masters Indonesia: Pearly-Thinaah mula langkah kanan
Beregu utama wanita negara, Pearly Tan-M. Thinaah memulakan kempen Kejohanan Masters Indonesia dengan langkah kanan.

Terbuka India: Aaron-Wooi Yik, Pearly-Thinaah mara ke separuh akhir
Dua beregu Malaysia - Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Pearly Tan-M. Thinaah - mara ke separuh akhir masing-masing dalam acara lelaki dan wanita Terbuka India 2023 pada Jumaat.

Terbuka Perancis: Kemenangan bermakna selepas kecederaan Pearly - Thinaah
Thinaah menyifatkan kemenangan di kejohanan Terbuka Perancis 2022 sebagai cukup bermakna selepas mengharungi pelbagai cabaran termasuk kecederaan dialami pasangannya, Pearly.

Agong, Permaisuri zahir ucapan tahniah kepada Pearly-Thinaah
Seri Paduka berdua menzahirkan rasa sukacita dan bangga atas kejayaan cemerlang itu yang sekali gus mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

Pearly-Thinaah cipta sejarah beregu wanita negara pertama juara Terbuka Perancis
Beregu wanita utama negara, Pearly Tan-M. Thinaah mencipta sejarah juarai kejohanan badminton Terbuka Perancis yang berlangsung di Stade Pierre de Coube di Paris, malam ini.