KUALA LUMPUR : Pengenalan skuter elektrik buatan tempatan yang dikenali sebagai Eclimo ES-11 yang dibangunkan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bersama NanoMalaysia Berhad dan Eclimo Sdn Bhd diharap dapat diperluaskan di negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata pengenalan teknologi itu sejajar dengan matlamat negara untuk mengurangkan intensiti pelepasan gas rumah hijau.

Beliau dalam perkongsian video di media sosial pada Jumaat turut berkesempatan mencuba skuter berkenaan yang menggunakan bateri berstruktur nano.

"Skuter elektrik buatan tempatan ini menggunakan sistem mengecas palam tiga pin yang menyelesaikan masalah yang sering dihadapi oleh pengguna kenderaan elektirk (EV) iaitu kekurangan infrastruktur dan stesen mengecas," katanya.

Beliau sebelum ini turut mencadangkan agar syarikat perkhidmatan penghantaran makanan atau barangan runcit menggunakan sistem pemantauan bateri berstruktur nano yang jelas memberi manfaat kepada alam sekitar.

Sel bateri ion litium yang dilengkapkan pada skuter itu mempunyai kitaran hayat sebanyak 1,000 kali pengecasan dan dapat menjimatkan sehingga tujuh kilogram pelepasan karbon dioksida untuk setiap 100 kilometer perjalanan.