awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia akan dibentangkan kepada PM

Astro Awani
Astro Awani
06/01/2013
02:48 MYT
Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia akan dibentangkan kepada PM
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 akan dibentangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak esok.
Menurutnya, pelan yang sudah di peringkat pemurnian itu kemudian akan dipersembah kepada Majlis Raja-Raja sebelum dilaksanakan.
Jelas Muhyiddin kajian Pelan Pembangunan Pendidikan yang dijalankan sejak setahun lalu dengan matlamat menaiktaraf sistem pendidikan negara sehingga tahun 2025 kini selesai.
Menurut Timbalan Perdana Menteri, pelan berkenaan mampu melahirkan modal insan lebih baik, sekaligus menjadikan Malaysia negara berdaya saing di peringkat global.
“Ia hasil daripada kebijaksanaan pimpinan negara mengatur, menyusun dan melaksanakan. Dia terjadi kerana ada perancangan, keberanian, berpandangan jauh, ada visi, ada keupayaan dan ada sokongan masyarakat. Sebab itu kita berjaya.” kata beliau.
Beliau yang juga Menteri Pelajaran berucap di Majlis Sepetang Bersama Timbalan Perdana Menteri di Sekolah Menengah Kebangsaan Bidor, Perak.
September lalu, Perdana Menteri melancarkan Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan yang menggariskan 11 anjakan strategik dan operasi untuk mengubah sistem pendidikan negara.
Topic Berkaitan
#Muhyiddin Yassin
#Najib Razak
#Perdana Menteri
#TPM
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan