WANITA yang cergas dan sihat cenderung membakar lebih banyak lemak ketika mereka bersenam daripada lelaki, menurut satu kajian.

Sementara mereka yang membakar lemak dilindungi daripada kenaikan berat badan di masa depan, lapor sepasukan pakar pemakanan Britain.

Dua kajian oleh Pusat Pemakanan, Latihan dan Metabolisme di University of Bath menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi keupayaan individu untuk membakar lemak badan ketika bersukan.

Teknik tubuh membakar lemak penting untuk kesihatan metabolisme, kepekaan insulin dan mengurangkan risiko diabetes jenis dua.

Untuk sukan seperti berlari atau berbasikal, cara tubuh membakar lemak dapat menentukan perbezaan kejayaan atau kegagalan.

"Kajian kami mendapati bahawa wanita biasanya lebih bergantung pada lemak sebagai sumber bahan bakar semasa latihan daripada lelaki. Memahami mekanisme di sebalik perbezaan penggunaan bahan bakar ini dapat membantu menjelaskan mengapa wanita mempunyai kelebihan metabolisme untuk kepekaan insulin," kata ketua penyelidik, Ollie Chrzanowski-Smith.

Kajian pertama diterbitkan dalam International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, melibatkan 73 orang dewasa yang sihat berusia antara 19 hingga 63 tahun.

Ia menguji faktor gaya hidup dan biologi untuk pembakaran lemak yang optimum dengan meminta peserta untuk mengambil bahagian dalam ujian kecergasan berbasikal.

Ollie Chrzanowski-Smith mengetuai kajian yang melihat bagaimana lemak dibakar sebagai bahan bakar.

Peserta mengambil bahagian dalam ujian berbasikal tambahan yang meningkat dalam intensiti dari masa ke masa.

Penunggang basikal menunggang hingga letih dalam tempoh masa antara 20 hingga 30 minit.

Hasil kajian mendapati bahawa wanita dan mereka yang sihat secara fizikal, tepat di sepanjang peringkat umur, membakar lemak dengan lebih cekap ketika bersenam.

"Kemampuan wanita cenderung lebih bergantung pada lemak sebagai sumber bahan bakar semasa latihan berbanding lelaki mungkin disebabkan oleh perbezaan konsentrasi estrogen dan kesan fisiologinya.

"Selain itu, pelbagai teknik badan yang terlibat dalam pembakaran lemak mungkin meningkat (meningkat) pada wanita berbanding lelaki.

Sebagai contoh, kajian mendapati perbezaan jantina pada pengangkut lemak dan bagaimana lemak disimpan dalam otot rangka,” jelas Chrzanowski-Smith.

Kajian kedua yang diterbitkan jurnal Experimental Physiology, mengambil tahap lebih jauh untuk meneroka faktor molekul dalam otot dan tisu lemak yang menentukan bagaimana lemak dibakar.

Eksperimen ini melibatkan penyelidik yang mengambil biopsi lemak dan otot peserta untuk menganalisis bagaimana perbezaan protein dalam lemak dan tisu otot dapat mempengaruhi kemampuan mereka untuk membakar lemak.

Ia mendapati bahawa protein dalam otot yang terlibat dalam memecah lemak tersimpan menjadi asid lemak yang lebih kecil dan protein yang terlibat dalam mengangkut asid lemak ke dalam mitokondria dalam otot (pusat tenaga sel) secara konsisten dengan kemampuan yang lebih besar untuk membakar lemak.

Dr Javier Gonzalez melihat bagaimana protein dalam lemak dan otot dibakar sebagai bahan bakar.

Penyelidikan juga mendapati, kemampuan membakar lemak sebagai bahan bakar melindungi terhadap kenaikan berat badan di masa depan sekali gus memastikan pengurusan berat badan yang baik.

"Pengurusan berat badan terutama mengenai keseimbangan tenaga, jadi untuk menurunkan berat badan, kita perlu makan lebih sedikit kalori daripada yang kita habiskan melalui metabolisme dan aktiviti fizikal.

"Namun, mereka dengan kemampuan yang lebih tinggi untuk membakar lemak sebagai bahan bakar agak terlindung dari kenaikan berat badan di masa depan, mungkin berkaitan dengan cara pembakaran lemak mempengaruhi pengambilan makanan dan perbelanjaan tenaga.

"Penyelidikan sebelumnya dari pasukan yang sama menunjukkan bagaimana atlet yang bersaing dalam acara jarak jauh akan lebih cepat habis simpanan karbohidrat ketika bersenam.

"Ini bererti bahawa kemampuan atlet untuk memanfaatkan simpanan lemak untuk membakarnya menjadi penting untuk prestasi mereka.

"Pada akhirnya, keupayaan yang lebih besar untuk membakar lemak sebagai bahan bakar mempunyai potensi manfaat bagi atlet ketahanan," tambah Gonzalez.

Sementara itu saintis dari Jabatan Fisiologi Universiti Granada telah menunjukkan bahawa minum secawan kopi pekat sebelum bersenam dapat meningkatkan kadar pembakaran lemak.

Penggunaan kafein dalam makanan tambahan adalah perkara biasa bagi atlet walaupun terdapat bukti saintifik manfaatnya.

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of the International Society of Sports Nutrition, menyimpulkan pengambilan 3 mg / kg kafein 30 minit sebelum latihan aerobik meningkatkan kadar pembakaran lemak dengan ketara.

Mereka juga mendapati, kesan kafein lebih ketara jika latiham dilakukan pada waktu petang berbanding pagi.

Penyelidik juga membongkar mitos bahawa bersenam dengan perut kosong adalah kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan.

"Cadangan untuk bersenam pada waktu pagi dengan perut kosong meningkatkan pengoksidaan lemak adalah perkara biasa.

"Bagaimanapun, cadangan ini mungkin tidak mempunyai asas ilmiah, kerana tidak diketahui sama ada kenaikan ini disebabkan oleh latihan pada waktu pagi atau kerana tanpa makanan untuk jangka masa yang lebih lama," kata penyelidik utama Francisco José Amaro-Gahete.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kombinasi dos kafein yang kuat diikuti dengan senaman aerobik pada waktu petang mewujudkan keadaan yang optimum untuk meningkatkan pembakaran lemak.