Tutup

Perbicaraan kes 1MDB Najib bersambung esok, Amhari akan terus disoal balas

Perbicaraan kes 1MDB Najib bersambung esok, Amhari akan terus disoal balas
Hari ini merupakan hari keenam perbicaraan kes 1MDB melbatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. - Foto Astro AWANI
KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersambung esok.

Saksi kelapan, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, 43, yang juga bekas pegawai khas Najib akan terus disoal balas oleh peguambela Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada perbicaraan hari ketujuh yang akan bermula pukul 9.30 pagi.

BACA: "Adakah anda setuju bahawa ingatan anda sangat teruk?"- soal Shafee kepada Amhari

BACA: Tidak ramai di PMO sedar Jho Low penasihat tidak rasmi Najib - Amhari
BACA: Jho Low rapat dengan Najib dan Rosmah, sering hadir majlis eksklusif

Sebelum mahkamah ditangguhkan, Shafee dalam sesi soal balasnya terus bertanya kepada Amhari tentang mesyuarat di sebuah hotel yang diadakan pada lewat malam.
Shafee: Saya ingin bertanya kepada anda di para 31 (pertemuan rahsia di Prince Hotel) - anda akan bersetuju bahawa anda bergantung pada apa yang Jho Low memberitahu anda pada mesyuarat itu. Perkara-perkara yang anda tidak semak dengan PM?
 
Amhari: Saya tidak periksa.
 
Shafee: Sebenarnya, pertemuan-pertemuan ini, anda tidak memeriksa dengan PM perkara ini perbincangan?
 
Amhari mengangguk.
 
Shafee: Jadi Najib, berdasarkan dari cerita anda, bercakap dengan Jho Low, bersihkan perkara itu, dan kemudian memberitahu Jho "pergi berbincang dengan Azlin dan anda”
 
Apa logiknya ialah jika PM sedar bahawa anda bertiga akan bertem, maka kenapa bukan anda berempat berbincang sama sekali?
 
Amhari: Ia tidak berfungsi seperti itu.
 
Shafee: Kenapa?
 
Amhari: Terdapat beberapa mesyuarat yang tidak melibatkan kami, dan beberapa yang dilakukan.
 
Shafee: Jho Low sentiasa menarik perhatian anda. Dia sentiasa di Langgak Duta (kediaman persendirian Najib) untuk bertemu dengan PM. Memandangkan itu, dia boleh mengadakan pertemuan dengan PM di rumah ini, dan kemudiannya menelefon anda dan Azlin. Kenapa anda perlu pergi ke Prince Hotel?
 
Amhari: Ia tidak mudah. Kami tidak akan mempersoalkan pelantikan peribadi PM dan cadangan yang dibuat.
 
Shafee: Saya memberikan kepada anda hakikat bahawa DSNR (Najib) tidak pernah diarahkan pada bila-bila masa untuk anda bertemu Jho Low di beberapa hotel di mana-mana menunjukkan bahawa dia tidak pernah membenarkan Jho Low untuk bertemu dengan anda berdua.
 
Pernahkah Najib memberitahu anda dan Azlin untuk berjumpa dengan Jho Low?
 
Amhari: Tidak kepada saya.
 

Shafee: Jho Low memberikan anda BlackBerry. Inilah cara dia beroperasi. Beliau juga memberikan BlackBerry kepada pegawai AmBank.
 
Amhari: Saya tidak menyedarinya.
 
Shafee: Apabila telefon anda dirampas, adakah mereka mengambil BlackBerry anda?
 
Amhari: Ya.
 
Shafee: Ada kalanya dia akan pergi offline tetapi meminta anda untuk berkomunikasi melalui BBM?
 
Amhari: Ya
 
Shafee: Kadang dia akan menghantar e-mel kepada anda? Adakah SPRM mendapatkan alamat e-mel anda?
 
Amhari: Ya
 
Shafee: Adakah SPRM memuat turun e-mel anda?
 
Amhari: Saya tidak tahu
 
Shafee: Tetapi anda telah menghapus sebahagian besar e-mel anda (semasa anda di dalam jaminan)
 
Amhari: Saya melakukan itu untuk membersihkan peti masuk saya. Saya melakukannya setiap tahun.
 
Shafee: Adakah anda ditangkap setiap tahun juga?
 
Mereka yang hadir di mahkamah ketawa, termasuk Najib.
 
Shafee: Saya meletakkannya kepada anda yang anda telah memadam e-mel kerana mereka akan mendedahkan yang benar sifat hubungan anda dengan Jho Low.
 
Amhari: Saya tidak setuju.

Hari ini merupakan hari keenam perbicaraan kes 1MDB melbatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Skandal yang mengubah lanskap politik negara itu dibicarakan dihadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Pendakwaan diketuai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan yang dilantik sebagai Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram manakala Najib diwakili peguam bela,Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Pada 20 September 2018, Najib mengaku tidak bersalah atas 21 pertuduhan membabitkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu menerima, memindahkan dan membayar jumlah sama hasil daripada aktiviti haram.

Beliau juga didakwa atas empat pertuduhan salah guna kedudukan sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion.


Tag: Najib Razak, Jho Low, Muhammad Shafee Abdullah, 1Malaysia Development Berhad, 1MDB, SPRM, AmBank, Mahkamah Persekutuan, Perdana MenteriKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.