HO CHI MINH CITY: AirAsia meneruskan kemenangan di World Travel Awards (WTA) 2023 -- Asia dan Oceania -- dengan merangkul dua anugerah utama iaitu ‘Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia’ untuk tahun kelapan berturut-turut dan ‘Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia’ bagi tahun ketujuh berturut-turut.
AirAsia diiktiraf sebagai pemenang dalam kategori itu yang merangkumi lebih 10 syarikat penerbangan lain selepas memperoleh undian tertinggi daripada peserta industri, pengguna dan pengembara profesional dari seluruh rantau ini.
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, AirAsia Aviation Group Ltd, Bo Lingam berkata pihaknya komited menghargai keyakinan penumpang dengan terus menawarkan pengalaman perjalanan terbaik sama ada di darat dan di udara.
“Kami mengucapkan terima kasih kepada hampir 800 juta tetamu dan Allstars kami yang luar biasa kerana terus memilih kami.
“Kami berusaha untuk terus mencapai kecemerlangan dengan matlamat mengendalikan 200 pesawat menjelang akhir tahun ini serta komitmen yang tidak berbelah bahagi,” katanya dalam kenyataan.
Ketua Kru Kabin AirAsia Group, Suhaila Hassan pula berkata pencapaian itu merupakan penghormatan tulus kepada kru kabin yang luar biasa, yang secara konsisten berada di tahap tinggi dan melangkaui untuk memastikan perjalanan tetamu yang hebat.
“Pengiktirafan ini bukan sekadar pujian. Ia adalah bukti nyala rasa dan komitmen yang mendorong kami ke hadapan dan sentiasa menambah baik.
“Menerusi pengiktirafan ini, kami lebih bermotivasi untuk terus melakukan secara lebih baik dan memastikan perjalanan yang tidak dapat dilupakan oleh setiap tetamu kami yang dihargai,” katanya kepada pemberita pada majlis anugerah di sini pada Rabu malam.
Sementara itu, platform perjalanan sehentinya, airasia Superapp yang kali pertama menjadi calon turut meraih anugerah ‘Agensi Pelancongan Dalam Talian Terkemuka Asia (OTA)’.
Ketua Pegawai Perniagaan airasia Superapp, Dabraj Sing berkata dari segi perolehan untuk OTA, platform itu menyumbang RM400 juta dari segi nilai tempahan kasar setakat Ogos 2023.
“Angka itu adalah dua kali pertumbuhan berbanding tahun lepas, dan kami juga berharap dapat mengakhiri tahun ini pada tahap yang lebih tinggi.
“Pada masa ini, terdapat 15 juta pengguna aktif setiap bulan, dan kami berharap untuk menutup tahun ini dengan sekurang-kurangnya 20 juta pengguna aktif,” katanya pada majlis itu.
Ketua Pegawai Operasi airasia Superapp, Tan Mai Yin berkata memenangi anugerah itu dengan mengatasi syarikat lain yang terkemuka telah memperkukuh komitmen pihaknya untuk mengubah perjalanan melalui teknologi dan menawarkan sebuah penyelesaian platform sehenti kepada pengembara.
“Kami kekal teguh dalam misi untuk meningkatkan tahap industri pelancongan. Kami juga berharap untuk secara konsisten menawarkan perkhidmatan dan pengalaman yang tiada tandingan kepada para pelanggan,” katanya.
World Travel Awards, ditubuhkan pada 1993, adalah antara program anugerah paling berprestij, komprehensif dan utama yang mengiktiraf kecemerlangan syarikat merentasi sektor perjalanan, pelancongan dan hospitaliti.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Sep 07 2023

AirAsia komited menghargai keyakinan penumpang dengan terus menawarkan pengalaman perjalanan terbaik sama ada di darat dan di udara. - Fail/Bernama

Shah Firdaus percaya boleh cabar emas jika kemenangan separuh akhir pertama tidak batal -
Kemenangan pelumba itu dibatalkan oleh komisar perlumbaan selepas Shah Firdaus memasuki lorong lawannya itu semasa pusingan akhir.

Komunikasi, pengangkutan cabaran getir hantar bekalan makanan ke Pensiangan
Then berkata kesemua perkara itu, perlu dilakukan secara manual dengan menaiki bot selain berjalan kaki dari kampung ke kampung.

Speedy Tigers jadikan Indonesia mangsa belasahan seterusnya
Skuad hoki lelaki kebangsaan menepati ramalan selepas mudah mengatasi Indonesia 9-2 pada aksi ketiga Kumpulan B temasya Sukan Asia Hangzhou 2022 di Stadium Gongshu Canal Sports Park, di sini, hari ini
![[KOLUMNIS] Ulasan filem Malbatt 1, oleh pihak yang terjejas [KOLUMNIS] Ulasan filem Malbatt 1, oleh pihak yang terjejas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/51695911075_MalbattMisiBakara.jpg)
[KOLUMNIS] Ulasan filem Malbatt 1, oleh pihak yang terjejas
Pegawai dan semua peringakat MALBATT terdiri daripada golongan professional yang cukup terlatih dan berdisiplin.

Pelancong hilang: SAR di Gunung Jasar temukan kesan tapak kaki kemungkinan jejak mangsa
Mangsa telah mendaftar masuk ke Hikers Sleep Port Guest House, Tanah Rata pada 19 Sept dan sepatutnya mendaftar keluar pada 24 Sept.

Tidak isytihar kandungan gluten: Singapura panggil balik produk dari Malaysia
Memandangkan gluten boleh cetuskan alahan, SFA telah mengarahkan pengimport, Taste Original Pte Ltd, supaya menarik balik produk berkenaan.
AWANI Ringkas: Sukan Asia - Ekuestrian
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Polis tahan pengutip sampah serang pemandu lori dengan parang
Polis menahan seorang lelaki di Taman Setapak Jaya yang disyaki menyerang seorang pemandu lori dengan menggunakan objek tajam di Pandan Perdana dua hari lepas.
AWANI 7:45 [28/09/2023] - Qabil rangkul emas | Yakin tiada kenaikan harga barang | Jamin beras putih cukup | Laksanakan pelan komprehensif
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Luqman Hariz;
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
1. Malaysia cipta sejarah, raih emas pertama ekuestrian di Sukan Asia
2. Banjir di Kedah memburuk
3. Paynet perjelas, caj transaksi duitnow QR hanya untuk RM5 ribu ke atas
4. Isu Beras, Bernas beri jaminan bekalan beras putih cukup
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
1. Malaysia cipta sejarah, raih emas pertama ekuestrian di Sukan Asia
2. Banjir di Kedah memburuk
3. Paynet perjelas, caj transaksi duitnow QR hanya untuk RM5 ribu ke atas
4. Isu Beras, Bernas beri jaminan bekalan beras putih cukup
#AWANInews

PM Thailand derma gaji, elaun kepada badan kebajikan
Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin akan menyumbang gaji dan elaun bulanan sepanjang menerajui perntadbiran negara kepada pelbagai badan amal dan yayasan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Mengapa syarikat penerbangan tidak boleh bekerjasama? - Tony Fernandes
Syarikat penerbangan disaran menjalin kerjasama agar dapat memacu sektor pelancongan yang berperanan besar dalam memangkin pertumbuhan ekonomi negara.

Laluan penerbangan Ipoh-Langkawi digantung sementara
Laluan penerbangan Ipoh-Langkawi tidak ditamatkan, tetapi hanya digantung untuk sementara waktu, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor Perak Loh Sze Yee.

AirAsia raih pengiktirafan utama di World Travel Awards 2023
AirAsia meneruskan kemenangan di World Travel Awards (WTA) 2023 -- Asia dan Oceania -- dengan merangkul dua anugerah utama.

Tony Fernandes jual semua saham dalam QPR, tumpu bangun semula perniagaan penerbangan
Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd, Tan Sri Tony Fernandes telah menjual keseluruhan pegangan sahamnya dalam QPR Holdings Ltd, syarikat induk Kelab Bola Sepak Queens Park Rangers (QPR).

Fahmi ucap takziah kepada keluarga Allahyarham Pahamin
Fahmi menerusi catatan di Facebook hari ini mendoakan semoga keluarga Allahyarham tabah menghadapi ujian itu.

Tidak akan ada AirAsia tanpa Pahamin, kata Fernandes
Fernandes berkata walaupun mereka tidak begitu selalu berjumpa, Pahamin sentiasa berhubung dan seorang penyokong yang hebat.

'Kalaulah saya ada peluang...' - Leona luah rasa sedih pemergian datuk kesayangan
Kata Leona, dia masih tidak percaya dengan pemergian datuknya itu dan berharap diberikan kesempatan untuk bertemu dengan arwah.

Sarvysswharrann terima Anugerah Duta Penerbangan Terbanyak Kanak-Kanak MBOR
Kriteria MBOR bagi anugerah itu adalah seseorang kanak-kanak itu pernah sekurang-kurangnya menerima tiga anugerah duta penerbangan.

AirAsia lebarkan sayap, tambah 19 pesawat A320 tahun ini
Ia bakal menyokong usaha syarikat itu untuk meraih semula 100 peratus kapasiti sebelum pandemik dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

AirAsia menang anugerah Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia kali ke-14 di Skytrax
AirAsia telah dipilih sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax 2023 untuk kali ke-14 berturut-turut, sekali gus menjadikan syarikat pene