KUALA LUMPUR: Boustead Holdings Bhd, yang kembali mencatat keuntungan pada suku pertama berakhir 31 Mac, 2021, selepas mencatatkan kerugian suku tahunan sepanjang tahun lepas, akan terus meningkatkan prestasi kewangannya selain membina semula strategi "Reinventing Boustead" untuk memaksimumkan pewujudan nilainya.

Pengarah Urusan (MD) Kumpulan Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly berkata pihaknya akan mengukuhkan prestasi perniagaan teras sedia ada, memperkenalkan model perniagaan baharu untuk penjanaan pendapatan baharu dan melancarkan beberapa inisiatif strategik untuk mengenal pasti dan meninjau peluang baharu.

"Ini akan didorong oleh pendekatan serampang tiga mata: Rejuvenated Transformation Programme untuk perniagaan teras yang didorong oleh program peningkatan prestasi baharu; meninjau dan menceburi peluang perniagaan baharu dan kemampanan dengan menerima perkhidmatan teknologi yang inovatif dan relevan; serta menerapkan perniagaan digital yang relevan dan sinergi untuk menyokong perniagaan teras dan meningkatkan pewujudan nilai baharu untuk masa depan," katanya dalam kenyataan.

Mohammed Shazalli berkongsi strategi dengan pemegang saham pada mesyuarat agung tahunan Boustead yang diadakan secara maya hari ini.

Beliau berkata aspirasi untuk memperluas perniagaan tradisional Boustead akan dilaksanakan melalui Perkhidmatan Teknologi Boustead (BTS) dan Perkhidmatan Digital Boustead (BDS) yang diwujudkan.

BTS akan meneroka teknologi seperti menguasai tenaga boleh diperbaharui, digitalisasi penyelesaian pertahanan dan Internet of Things serta pesawat tanpa pemandu manakala BDS akan memberi tumpuan kepada membangun dan meningkatkan penyelesaian digital dalam ekosistem kumpulan melalui pewujudan bersama, pemilikan bersama dan pelaburan yang berhemat dalam syarikat digital.

Boustead telah memulakan inisiatif pengurusan hutang pintar yang memberi tumpuan kepada mengurangkan pinjaman kepada tahap optimum.

"Kumpulan akan memberi tumpuan kepada membangun dan menggunakan analisis data, platform risikan perniagaan dan pembelajaran berterusan untuk menetapkan landasan pelan perniagaan kami dan membentuk keputusan yang inovatif untuk hari ini dan masa depan.

"Kita perlu memikirkan semula cara kita menjalankan perniagaan dan bagaimana kita berurusan dengan pelanggan kita. Pada era ini, perniagaan tradisional kita terus terdedah kepada gangguan. Melalui melihat semula status quo, kita dapat mengatasi gangguan tersebut atau mengukuhkan kedudukan kita," katanya.

Beliau berkata Boustead akan turut merasionalisasikan aset bukan strategik untuk mengukuhkan kedudukan perniagaan teras kumpulan yang dibentuk semula dan memanfaatkan usaha baharu dalam bidang teknologi dan digital.

Sementara itu, prestasi keseluruhan Boustead bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2020 meningkat dengan kerugian sebelum cukai dan zakat yang lebih rendah sebanyak RM420 juta berbanding kerugian sebanyak RM1.3 bilion pada tahun sebelumnya.

Menurut syarikat itu, peningkatan tersebut disebabkan keuntungan operasi yang lebih baik sebanyak RM249 juta berikutan prestasi yang lebih baik daripada bahagian perladangan, selain keuntungan sekali daripada penjualan syarikat bersekutu pada nilai RM44.5 juta serta penurunan nilai hartanah, kilang dan peralatan, hak penggunaan aset dan muhibah sebanyak RM207 juta.

Bagaimanapun, cabaran ekonomi global yang tidak dapat dielakkan pada tahun ini terbukti dengan pendapatan Boustead yang rendah sebanyak RM7.9 bilion pada tahun kewangan 2020 daripada RM10.3 bilion pada tahun kewangan 2019.

Ini berikutan kejatuhan harga bahan api secara purata, disebabkan impak negatif daripada pandemik COVID-19, katanya.

-- BERNAMA