awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Caj terhadap peniaga tidak mampu tampung kos selenggara R&R

Bernama
Bernama
16/03/2015
08:08 MYT
Caj terhadap peniaga tidak mampu tampung kos selenggara R&R
Kutipan caj yang dikenakan PLUS terhadap peniaga gerai makan di kawasan R&R tidak mencukupi untuk menampung kos penyelenggaraan. - Gambar Fail
Hasil kutipan caj yang dikenakan PLUS Malaysia Berhad terhadap peniaga gerai makan di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) tidak mencukupi untuk menampung kos penyelenggaraan kemudahan di kawasan berkenaan.
Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata jumlah yang diperlukan ialah RM30 juta setahun manakala perolehan daripada caj tersebut hanya RM2.3 juta pada 2013 dan RM2.4 juta pada 2014.
Beliau menjelaskan caj tiga peratus itu adalah bagi menggantikan kos kenaikan sewa tetap ruang niaga, yang jumlahnya bergantung kepada hasil jualan setiap gerai.
"Kadarnya telah dipersetujui bersama antara para pengusaha gerai dan PLUS," katanya menjawab soalan Idris Ahmad (PAS-Bukit Gantang) mengenai hasil daripada kutipan caj ke atas peniaga di R&R.
Topic Berkaitan
#Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin
#Parlimen
#R&R
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan