awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
KPDN Kedah kesan 1,071 kes, nilai kompaun lebih RM867,000
Onn Hafiz mohon rakyat Johor peka perkembangan cuaca semasa
KPDN Kelantan rampas barangan hampir RM4.7 juta sepanjang tahun
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Hutang negara cecah RM1.2 trilion - Anwar

Astro Awani
Astro Awani
17/01/2023
07:26 MYT
Hutang negara cecah RM1.2 trilion - Anwar
Penjawat awam diingat agar tidak leka memandangkan hutang negara kini telah mencecah RM1.2 trilion, ujar Anwar. - Gambar fail
PUTRAJAYA: Penjawat awam diingatkan agar tidak leka memandangkan hutang negara kini telah mencecah RM1.2 trilion, ujar Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Jelas Anwar lagi, hutang negara termasuk liabiliti sudah mencecah RM1.5 trilion dan ini perlu ditangani segera.
"Masalah-masalahnya ialah, hutang dan kerajaan itu, hutang negara sudah mencecah hampir RM1.2 trillion. Ini kenyataan, kerana ada yang pertikai, kenyataan berubah-ubah. Itu kalau termasuk liabiliti, ia sudah RM1.5 trillion," katanya semasa berucap di Majlis Dialog Belanjawan 2023 di sini, pada Selasa.
Justeru, katanya kerajaan tidak akan mengambil pendekatan 'business as usual' dan akan mengambil pendekatan yang berbeza untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi negara.
"Sebab itu, kita beri angka yang sebenar. (Bayaran) Khidmat Hutang 2023 adalah sebanyak RM45 bilion, iaitu 15 peratus daripada hasil negara dan ini juga maksimum yang mampu ditangani oleh negara.
"Kita tidak fikir kita boleh mendepani tahun 2023 dengan keadaan yang selesa. Sebab itu, kalau ada budaya selesa, ia tidak akan dapat memacu pertumbuhan ekonomi yang diharapkan," tambah Anwar.
Topic Berkaitan
#Anwar Ibrahim
#penjawat awam
#Perdana Menteri
#hutang
#Malaysia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan