awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Ramalan awal banjir: Beberapa jajahan di Kelantan dijangka terkesan mulai hari ini
TikTok Shop bantu jenama tempatan tembusi pasaran menerusi inisiatif All-Star LIVE
Polis tumpas sindiket antarabangsa Asia Timur, rampas dadah RM1.04 bilion
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kerajaan Selangor lancar E-Bazar Ramadan pertama, Grab sebagai penghantar

Najmi Syahiran Mamat
Najmi Syahiran Mamat
08/04/2020
07:25 MYT
Kerajaan Selangor lancar E-Bazar Ramadan pertama, Grab sebagai penghantar
Amirudin Shari berkata ekosistem keusahawanan baharu itu bakal menyaksikan kerjasama syarikat penghantaran, Grab Malaysia. - Gambar hiasan/Astro AWANI/
Susulan pembatalan penganjuran bazar Ramadan di Selangor yang dijangka menjejaskan pendapatan hampir 17 ribu peniaga dan penjaja, Kerajaan Selangor mengumumkan akan melaksanakan satu inisiatif pembelian dalam talian (online) bagi menggantikan bazar Ramadan yang berkonsepkan fizikal.
Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata ekosistem keusahawanan baharu itu bakal menyaksikan kerjasama syarikat penghantaran, Grab Malaysia bertujuan membolehkan para peniaga menjana pendapatan pada bulan puasa.
“Platform digital ini dinamakan E-Bazar Ramadan Selangor Grab membolehkan para peniaga menjana pendapatan semasa Ramadan.
“Selain itu, ia juga memberi peluang rakyat Selangor membeli juadah berbuka puasa dalam talian,” katanya menerusi kenyataan pada Rabu.
Jelasnya, konsep bazar Ramadan digital ini hanya membenarkan pembelian dalam talian sahaja melalui aplikasi Grab selain mematuhi segala spesifikasi penyediaan makanan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
“Sebanyak 15 lokasi telah dikenalpasti sebagai lokasi pelaksanaan untuk dijadikan dapur berpusat (central kitchen).
“Di peringkat Kerajaan Negeri, pelaksanaan akan diselaras oleh Menteri Besar Pemerbadanan (MBI) dan HIJRAH,” katanya.
Amirudin berkata, kerajaan negeri percaya bahawa ini merupakan salah satu usahasama strategik awam-swasta yang diperlukan ketika ini bagi menghadapi norma baharu (new norm) akibat wabak COVID-19.
BACA: COVID-19: Kerajaan Selangor batal penganjuran bazar Ramadan
Terdahulu, beliau turut menjamin pihaknya akan memberi tumpuan kepada beberapa aspek adaptasi budaya digitalisasi selepas menganggarkan seramai 16,584 peniaga akan terkesan susulan pembatalan penganjuran bazar Ramadan di negeri itu.
.
.
Topic Berkaitan
#Amirudin Shari
#Bazar Ramadan
#COVID19
#e-bazar selangor
#Grab Malaysia
#Grabfood
#KKM
#koronavirus
#Menteri Besar
#peniaga
#Selangor
#usahawan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan