KUALA LUMPUR:Permintaan kediaman di Selangor menunjukkan peningkatan sebanyak 3.2 peratus pada 2020 berbanding pada 2019 selepas ramai orang berpindah ke perumahan mampu milik di pinggir-pinggir bandar negeri itu susulan pandemik COVID-19.
Laporan tersebut didedahkan oleh portal hartanah, iProperty melalui Portal Demand Analytics membabitkan permintaan hartanah subsale atau sekunder di Malaysia dengan tumpuan khusus di empat negeri termasuk Johor, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.
Analisis itu buat pertama kali melibatkan empat jenis hartanah iaitu rumah teres, kondominium, kediaman servis serta apartmen.
Menurut Pengurus Besar Penyelesaian Data Pengguna REA Group Asia, Premendran Pathmanathan, Selangor menerima manfaat susulan perpindahan kumpulan berpendapatan rendah (B40) dari Kuala Lumpur, selain trend bekerja dari rumah.
“Kawasan kediaman pinggir bandar menawarkan rumah lebih besar dengan lebih nilai untuk wang pembeli dan telah menyaksikan pertumbuhan permintaan yang begitu pesat.
“Daerah pinggir bandar seperti Puncak Alam, Dengkil dan Semenyih berada di bahagian atas senarai kawasan dengan permintaan tertinggi di Selangor.
“Pencari hartanah Puncak Alam berminat dengan rumah teres bersaiz keluarga antara 1,250 dan 2,000 kaki persegi dengan harga antara RM300,000 dan RM400,000.
“Serendah merekodkan pertumbuhan permintaan tertinggi di Selangor pada 2020,” katanya, di sini pada Selasa.
Jelas beliau, kebanyakan minat tertumpu kepada rumah teres dengan peningkatan peratusan sebanyak 4.3 peratus.
Sementara, Johor pula menunjukkan penurunan paling ketara iaitu sebanyak 12.7 peratus, dengan keempat-empat segmen kediaman merekodkan kejatuhan.
Ia diikuti Pulau Pinang dan Kuala Lumpur masing-masing penyusutan 9.5 peratus dan 1.3 peratus.
Bagaimanapun, permintaan di kawasan pinggir bandar di ketiga-tiga negeri tersebut turut menunjukkan peningkatan dengan Johor menyaksikan Muar dan Batu Pahat merupakan dua kawasan dengan permintaan tertinggi.
BACA: Isu 'overhang': Kediaman tidak terjual bernilai RM42.49 bilion, kekal jadi masalah negara - Rahim & Co
Bagi Pulau Pinang, Kepala Batas merupakan kawasan dengan permintaan tertinggi, dan Batu Caves mengungguli carta kawasan tertinggi permintaannya di Kuala Lumpur.
Secara keseluruhan, permintaan dalam negara bagi hartanah sekunder pada 2020 jatuh sebanyak 1.3 peratus tahun atas tahun (YoY), kata Premendran.
“Meskipun terdapat penurunan permintaan, rumah teres, kondominium dan kediaman servis menampakkan pertumbuhan positif, masing-masing sebanyak 2.6 peratus, 1.4 peratus dan 2.4 peratus.
“Penurunan permintaan hartanah pada 2020 ini memang telah kami jangka. Wabak COVID-19 telah mengubah cara orang hidup dan bekerja,” jelas beliau.
Bagaimanapun, beliau yakin pasaran hartanah akan pulih selepas vaksin COVID-19 diperkenalkan, selain pengecualian duti setem oleh kerajaan untuk pasaran sekunder di bawah Belanjawan 2021.
"Di samping itu, pengurangan secara beransur-ansur Kadar Dasar Semalaman (OPR) dan pengurangan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan membantu meringankan pembayaran semula pinjaman perumahan.
"Ini turut mencetuskan minat membeli hartanah terutamanya dalam kalangan kelas pertengahan dan atasan," jelas beliau.
Astro Awani
Tue Jan 26 2021

Daerah pinggir bandar seperti Puncak Alam, Dengkil dan Semenyih berada di bahagian atas senarai kawasan dengan permintaan tertinggi di Selangor. - Gambar Facebook@ProjekPerumahanSelangor

Muhyiddin cekal tadbir negara menghadapi COVID-19
Tempoh setahun ini semestinya masa paling mencabar dalam kerjaya politik Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana mengambil alih pucuk kepimpinan ketika negara menghadapi pandemik COVID-19.

Pembukaan Sekolah | Kanak-kanak tahun 1 bersedia ke sekolah
Tanggal 1 Mac, kanak-kanak yang melangkah ke tahun satu akhirnya akan merasai suasana di sekolah rendah. Tinjauan Astro AWANI di sekitar bandar Tawau, Sabah mendapati, mereka sedikit sebanyak memahami SOP yang perlu dipatuhi ketika berada di kawasan sekolah.
![[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19 [TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892942/40992816631614529767970_640x360.jpg)
[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19
Kerajaan akan mengumumkan pelaksanaan skim kecederaan akibat suntikan vaksin COVID-19 seperti yang sudah dilakukan beberapa negara lain. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Darurat | Darurat bukan untuk kekalkan jawatan PM
Perisytiharan darurat sama sekali tiada kaitan dengan politik atau untuk membolehkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengekalkan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Sebaliknya langkah itu bagi membolehkan isu COVID-19 diuruskan secara berkesan dan segera.

COVID-19 | Tiada calon SPM di Kedah positif COVID-19
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah mengesahkan, tiada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) daripada keseluruhan 29 ribu 936 calon di negeri itu didapati positif COVID-19 sepanjang minggu pertama peperiksaan berjalan sejak Isnin lalu. Bagaimanapun, pengarahnya Dr Fikri Ujang berkata, JKN Kedah bersama Kementerian Pendidikan akan terus melakukan pemantauan pematuhan SOP seperti saringan keatas calon-calon.

10 Berita Pilihan - (28 Februari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kartel Dadah | Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk dipantau
Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk disyaki dalang utama kartel dadah di negara ini. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain ketika mendedahkan, kesemua individu terbabit menggunakan taktik licik dengan berselindung di sebalik perniagaan seperti perhotelan, perkapalan, pengangkutan dan besi, bertujuan mengelak kegiatan mereka dikesan.

Malaysia tawar insentif tarik pelabur, lagi strategi baharu ekonomi akan diumum - Muhyiddin
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelabur asing termasuk syarikat dalam senarai Fortune 500 terus menunjukkan minat untuk melabur di Malaysia.

Kerajaan pertimbang skim kecederaan, tingkat keyakinan terhadap vaksin - Khairy
Skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

COVID-19: Sembilan kluster baharu direkodkan, tiga kluster disahkan tamat
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak sembilan kluster baharu direkodkan pada 28 Februari 2021 menjadikan sebanyak 491 kluster aktif setakat ini.

COVID-19: 2,364 kes positif baharu, 10 kematian
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 2,364 kes baharu dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kes positif 298,315 kes.

'Tun M yang sepatutnya ketuai PN, tiada siapa dapat baca fikirannya' - Marzuki
Tun Dr Mahathir Mohamad yang sepatutnya menghadap Yang di-Pertuan Agong dan mengambil peluang untuk mengumumkan bahawa beliau mempunyai sokongan yang mencukupi.

Banyak negeri buat persiapan rapi 'sambut' ketibaan vaksin COVID-19
Menjelang hari pertama, fasa pertama pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan esok, kebanyakan negeri dilihat cukup teruja.

Keputusan Abdul Azeez batal tuduhan rasuah 12 Mac
Hakim, Datuk Muhammad Jamil Hussin menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan.

COVID-19: 2,468 kes baharu, 4,055 sembuh dan 14 kematian
Malaysia merekodkan sebanyak 2,468 kes baharu COVID-19, menjadikan jumlah keseluruhan kes kini sebanyak 288,229 kes.

Pemandu teksi cedera, lelaki menyamar penumpang bawa lari kenderaan
Kejadian berlaku ketika mangsa sedang mengambil seorang penumpang di Jalan Raja Laut di ibu negara untuk dibawa ke Batu Caves.

Residensi Prihatin projek rumah mewah, harga mampu milik
Annuar berkata, menerusi sasaran itu, sebanyak 20,000 unit akan dibina di Kuala Lumpur, 15,000 unit di Putrajaya manakala 5,000 unit di Labuan.

Vaksin COVID-19: 'Terima kasih berjaya bawa pulang vaksin untuk rakyat' - Menara kawalan
Ketibaan kumpulan pertama vaksin COVID-19 di negara ini pada Ahad membuka lembaran baharu dalam peperangan menentang COVID-19 sejak setahun lalu.

Cabaran di sebalik penerbangan vaksin - DHL Express
Kejayaan kumpulan pertama Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech tiba di negara dibawa menaiki pesawat Malaysia Airlines MH604 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad memberi sinar