KUALA LUMPUR:CGS-CIMB Securities Sdn Bhd menjangka strategi digital yang bakal dilancarkan Astro akan membantu pertumbuhan Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro).

Dalam nota kajiannya, CGS-CIMB menjangka ini akan membantu Astro untuk mendapatkan balik pelanggan dan penonton generasi baharu.

Ini juga menurutnya akan menarik kumpulan pengguna yang tidak pernah melanggan perkhidmatan TV berbayar atau ‘cord-nevers’ dan akan menjadi transformasi signifikan dalam model perniagaannya.

Menurut CGS-CIMB, Astro sebelum ini berdepan cabaran untuk memenuhi strategi pembaharuan digitalnya susulan infrastruktur internet di luar bandar yang tidak mencukupi di dalam negara.

Ia menjangka perkhidmatan penstriman Astro dan rakan penstriman baharu akan bekerjasama pada 2021.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Astro, Euan Smith dalam panggilan bersama penganalisis sebelum ini dilapor akan mengumumkan rakan kerjasama baharu ‘video-on-demand’ berasaskan langganan (SVOD) dalam dalam beberapa bulan akan datang.

Ia kini mempunyai rakan penstriman termasuk HBO GO Asia dan iQIYI.

CGS-CIMB menjangka strategi perkongsian pendapatan untuk rakan SVOD mampu meningkatkan pendapatan dan pelanggan lebih tinggi berbanding model televisyen berbayar.

Agensi itu mengekalkan saranan ‘ADD’ dengan sasaran harga saham RM1.18.