awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Iran dan AS akan adakan perbincangan nuklear Jumaat ini
PM UK arah siasatan segera skandal bekas duta dengan Epstein
16 maut ketika gelombang cuaca beku berpanjangan di New York
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Abu mayat Mahatma Gandhi dicuri pada ulang tahun ke-150 kelahirannya

Agensi
Agensi
04/10/2019
08:39 MYT
Abu mayat Mahatma Gandhi dicuri pada ulang tahun ke-150 kelahirannya
Abu mayat Mahatma Gandhi dicuri pada tarikh kelahirannya iaitu pada 2 Oktober lalu.
POLIS India sedang menjejaki pencuri yang melarikan abu mayat mendiang Bapa Kemerdekaan negara itu, Mahatma Gandhi pada 2 Oktober lalu iaitu pada hari ulang tahun kelahiran ke-150 pemimpin itu.
Sebahagian daripada abu mayat Gandhi disimpan di sebuah tugu peringatan sejak 1948 iaitu pada tahun kematiannya.
Tidak sekadar abu mayat, bahkan penjenayah turut menconteng foto mendiang dengan tulisan 'pengkhianat' menggunakan dakwat bewarna hijau.
Menurut laporan portal berita BBC, sejumlah puak ektstremis Hindu melihat Gandhi sebagai pengkhianat hanya kerana sokongannya pada kesatuan Hindu dan Islam. Mendiang Gandhi merupakan seorang penganut Hindu.
Polis di Rewa di negeri Madhya Pradesh mengesahkan siasatan sedang dilakukan berikutan kejadian berkenaan hanya akan merugikan proses integrasi nasional selain mnengancam perdamaian.
Sementara itu, Pengurus Monumen Peringatan Bapu Bhawan tempat abu mayat mendiang disimpan, Mangaldeep Tiwari menegaskan, kejadian kecurian itu disifatkan sebagai 'sangat memalukan'
Dalam perbualan dengan portal berita The Wire, Tiwari berkata: "Saya membuka pintu (Bapu) Bhawan seawal pagi kerana hari itu merupakan hari kelahiran Gandhi."
"Bagaimanapun, ketika saya kembali semula pada pukul 11 malam, saya melihat abu mayat Gandhi hilang, gambar mendiang pula diconteng," kata Tiwari
Gandhi atau nama sebenarnya Mohandas Karamchand Gandhi yang dilahirkan pada 2 Oktober 1869 merupakan seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik India.
Mendiang telah dibunuh pada usia 79 tahun lalu iaitu pada 30 Januari 1948.
Setelah kematiannya, abu mayat mendiang tidak dilepaskan ke sungai seperti mana kepercayaan masyarakat Hindu, sebaliknya, disimpan di beberapa tempat termasuk di Bapu Bhawan.
Topic Berkaitan
#abu mayat
#hilang dicuri
#India
#Mahatma Gandhi
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan