WASHINGTON: Presiden Joe Biden akui negara itu tidak akan dapat mengelak daripada mengesan varian Omicron COVID-19.

Namun beliau berkata, negara itu mempunyai kaedah yang diperlukan untuk melindungi rakyat Amerika Syarikat terutamanya melalui vaksin COVID-19 dan dos penggalak.

"Larangan perjalanan serta-merta ini adalah kerana terdapat sejumlah besar kes, tidak seperti mana-mana negara lain, atau di sekitar Afrika Selatan.

"Kita memerlukan masa untuk memberi orang ramai peluang untuk dapatkan vaksin itu sekarang sebelum ia merebak ke seluruh dunia.

"Saya fikir ia hampir tidak dapat dielakkan dan ketika varian itu tiba di Amerika Syarikat, saya fikir tiada sesiapa pun akan keberatan untuk melaporkannya," katanya.

Biden juga mempertahankan langkah menyekat perjalanan dari Afrika Selatan dan tujuh negara lain di selatan Afrika yang berkuatkuasa pada Isnin lalu.

Jelasnya, ini bagi memberikan saintis masa untuk mengetahui lebih lanjut tentang varian baharu itu dan lebih ramai rakyatnya mendapatkan vaksin sebelum varian tersebut memasuki negara berkenaan.

jelasnya, tiada sekatan perjalanan selanjutnya pada ketika ini.

tambah beliau, sekiranya orang ramai diberikan vaksin dan memakai pelitup muka, tiada keperluan untuk melakukan sekatan.