KUWAIT CITY: Dua anggota keselamatan sempadan Kuwait telah terbunuh ketika menjalankan tugas, menurut kenyataan Kementerian Dalam Negeri negara itu, ketika Iran terus melancarkan siri serangan dron dan peluru berpandu ke atas negara‑negara Teluk.
Agensi Berita Kuwait (KUNA) memetik kementerian sebagai berkata bahawa kedua‑dua pegawai itu terkorban pada waktu subuh, namun butiran tepat mengenai lokasi atau punca kematian masih belum didedahkan.
Advertisement
Kementerian menamakan mereka sebagai Pegawai Waran Abdullah Imad Al‑Sharrah dan Mejar Fahd Abdulaziz Al‑Majmaid, sambil menyatakan “kesedihan dan rasa dukacita mendalam” atas kehilangan mereka.
Kuwait telah berdepan beberapa hari serangan rentas sempadan, termasuk dron serta peluru berpandu yang memaksa sistem pertahanan udara negara itu bertindak memintas ancaman sejak konflik Iran–AS–Israel mula memuncak.
Serangan Iran turut dilaporkan mengenai kawasan berhampiran kedutaan AS di Kuwait City, menurut laporan Al Jazeera dan Reuters.
Insiden ini menambahkan lagi kebimbangan keselamatan di rantau Teluk yang kini berada dalam risiko tinggi akibat eskalasi perang yang berterusan.