awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
China rakan strategik pacu pembangunan mampan dan berdaya tahan - TPM Fadillah
"Taj Mahal: An eternal love story" karya hebat - Anwar
Kerajaan cadang perluas pendidikan al-Quran, tahfiz di sekolah rendah - Ahmad Zahid
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Jokowi namakan Pejabat Presiden di Nusantara sebagai Istana Garuda

Bernama
Bernama
29/07/2024
07:40 MYT
Jokowi namakan Pejabat Presiden di Nusantara sebagai Istana Garuda
Jokowi telah menamakan bangunan Pejabat Presiden di Ibu Kota Nusantara (IKN), Penajam Paser Utara (PPU) sebagai Istana Garuda, manakala Istana Presiden di IKN akan dikenali sebagai Istana Negara. -Gambar fail/Sinar Harian
JAKARTA: Presiden Joko Widodo (Jokowi) telah menamakan bangunan Pejabat Presiden di Ibu Kota Nusantara (IKN), Penajam Paser Utara (PPU) sebagai Istana Garuda, manakala Istana Presiden di IKN akan dikenali sebagai Istana Negara.
Pengumuman itu dibuat oleh Pemangku Ketua Lembaga IKN, Basuki Hadimuldjono selepas menghadiri mesyuarat dalaman dengan Jokowi di Istana Garuda IKN pada Isnin, lapor Agensi Berita ANTARA.
"Beliau menyatakan, ini Istana Garuda, bukan lagi Pejabat Presiden tetapi ia dinamakan Istana Garuda. Yang di bawah ialah Istana Negara," kata Basuki pada sidang media di lobi Istana Garuda.
Istana Negara IKN merupakan bangunan megah yang berfungsi sebagai kediaman rasmi Presiden Indonesia. Ia terletak di Kawasan Teras Kerajaan Pusat (KIPP) IKN, di daerah Penajam Paser Utara (PPU).
Istana Garuda pula terletak betul-betul di belakang Istana Negara di atas sebidang tanah yang lebih tinggi. Bangunan itu berfungsi sebagai pejabat Presiden.
Basuki yang juga Menteri Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat (PUPR) Indonesia berkata nama-nama istana itu adalah rasmi dan dikenali orang ramai.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Joko Widodo
#nusantara
#Istana Garuda
#Pejabat Presiden
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan