Presiden Joko Widodo atau Jokowi, akhirnya sah memenangi Pilihan Raya Presiden Indonesia (Pilpres 2019), untuk kekal memimpin negara demokrasi ketiga terbesar di dunia bagi tempoh 2019-2024.
Mahkamah Konstitusi (MK) Indonesia hari ini menolak permohonan Prabowo Subianto, calon Pilpres 2019, yang memfailkan petisyen membantah keputusan Pilpres 2019 yang diumumkan Komisi Pemilihan Umum (KPU).
Keputusan itu dibacakan Ketua Hakim Anwar Usman pada jam 9.16 malam ini.
Jokowi, dalam sidang media yang disiarkan secara langsung melalui televisyen tempatan, berkata keputusan MK adalah sesuatu yang muktamad dan meminta seluruh rakyat Indonesia kembali bersatu.
Dalam pada itu, Prabowo dalam sidang media yang turut disiarkan secara langsung oleh televisyen tempatan, berkata, beliau kecewa, namun menghormati keputusan MK itu dan meminta semua pihak tidak mencetuskan kekecohan, atau tindakan yang boleh menjejaskan keamanan.
Presiden Jokowi, sebelum ini diumumkan memenangi Pilpres 2019 oleh KPU pada 21 Mei lepas, namun Prabowo yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu, memfailkan petisyen mencabar keputusan itu di MK.
Selepas keputusan KPU, pada 21 dan 22 Mei lepas, turut mencetuskan beberapa siri insiden rusuhan di Jakarta, oleh pihak-pihak tertentu yang tidak berpuas hati dengn keputusan berkenaan.
Persidangan atau perbicaraan Pilpres itu bermula 14 Jun hingga 21 Jun lepas di hadapan sembilan hakim MK yang diketuai Anwar, dengan semua pihak berkaitan seperti peguam dan saksi dari pihak Prabowo, KPU dan Badan Pengawas Pemilihan Umum, memberikan keterangan masing-masing.
KPU sebelum ini mengumumkan kemenangan Jokowi, 57, bersama pasangannya untuk jawatan naib presiden, Ma'ruf Amin, 76, memperolehi 85,607,362 undi, manakala Prabowo, 67, dan pasangannya untuk jawatan naib presiden, Sandiaga Uno, 49, memperolehi 68,650,239 undi.
Pilpres 2019 berlangsung 17 April lepas.
Keputusan MK itu adalah muktamad, dan KPU dijadual membuat perisytiharan rasmi kemenangan Jokowi dalam tempoh tiga hari mendatang.
Upacara mengangkat sumpah Presiden dan Naib Presiden Indonesia untuk tempoh 2019-2024 dijadualkan pada 20 Okt ini.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jun 27 2019

Presiden Joko Widodo atau Jokowi (kiri), akhirnya sah memenangi Pilihan Raya Presiden Indonesia (Pilpres 2019), menewaskan Prabowo (kanan). - Gambar fail

Lebih 1.5 juta penduduk hilang tempat tinggal sejak rampasan kuasa di Myanmar
Lebih 1.5 juta penduduk hilang tempat tinggal dalam tempoh beberapa tahun lepas di Myanmar dengan lebih lima juta kanak-kanak sangat memerlukan bantuan kemanusiaan.

MU terpaksa lupakan khidmat Eriksen sehingga lewat April
Pemain tengah Manchester United (MU), Christian Eriksen dijangka akan berehat panjang disebabkan kecederaan buku lali, umum Kelab Liga Perdana Inggeris itu pada Selasa.

Lumba Kereta | Algeria anjur perlumbaan khas buat wanita
Algeria menjadi tuan rumah edisi kedua perlumbaan kereta wanita antarabangsa. Perlumbaan itu dilangsungkan bermula 25 januari sehingga 30 Januari 2023, melibatkan jarak 1,254 kilometer.

Hubungan Sulit Trump | Panel juri baharu mula dengar keterangan saksi
Pendakwa raya yang terlibat dalam kes bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump telah mendapatkan panel juri baharu bagi mendengar hujahan serta bukti berkenaan dakwaan Trump membuat pembayaran kepada seorang bintang filem lucah, Stormy Daniels bagi menutup mulut daripada mendedahkan hubungan seksual mereka.

Ekstradisi | Banduan Filipina dalang rompakan di Jepun
Kerajaan Jepun meminta agar kerajaan Filipina untuk mengekstradisi empat warganya yang juga banduan di negara itu. Ia selepas mereka didakwa terlibat dalam beberapa siri rompakan di Jepun yang dioperasikan dari penjara.

PNBCAP | Adaptasi iklim urban pertama di Malaysia
Think City menyasarkan sekurang-kurangnya pengurangan 1.5 darjah celsius dalam suhu di kawasan bandar dan lima hingga tujuh darjah Celsius di kawasan tanah tinggi menerusi pelaksanaan Pelan Adaptasi Iklim Semulajadi Pulau Pinang (PNB-CAP). Pengarah Urusannya, Hamdan Abdul Majeed berkata sasaran tersebut dijangka dicapai dalam tempoh enam hingga lapan tahun selepas rancangan.

Perubahan Iklim | Kerajaan Persekutuan tak boleh lawan sendiri
Kerajaan Persekutuan tidak dapat melawan perubahan iklim secara sendiri. Sebaliknya, menurut Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, usaha tersebut memerlukan penglibatan semua sektor di negara ini termasuk orang awam, sektor swasta serta kerajaan negeri.

Industri Sawit | Malaysia-Indonesia kerjasama tangkis tohmahan EU
Malaysia akan terus menjalinkan kerjasama dengan Indonesia bagi menangkis tohmahan terhadap minyak sawit oleh Kesatuan Eropah (EU). Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Malaysia dan Indonesia akan membincangkan undang-undang yang melarang penjualan minyak sawit dan komoditi lain yang dikaitkan dengan penebangan hutan.

Pengurusan Banjir | Kerajaan akan bina PPS tetap di sekolah kerap terkesan
Kerajaan akan membina dewan bagi menempatkan pusat pemindahan sementara (PPS) kekal di lokasi sekolah yang sentiasa terkesan banjir. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara itu akan dilaksana menerusi Smart Partnership antara Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan pihak sekolah di seluruh negara.

Lantikan Nurul Izzah | Anwar terima teguran, akan beri penjelasan
Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau terbuka menerima setiap teguran dan akan memberikan penjelasan berhubung pelantikan Nurul Izzah selaku Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepadanya. Menegaskan sekali lagi bahawa pelantikan itu dibuat tanpa sebarang bayaran, Perdana Menteri berkata beliau mahu Nurul Izzah memainkan peranan membantu kerajaan, termasuk memastikan ketelusan pentadbiran serta urusan perolehan tender kerajaan, berlaku secara teratur dan mengikut prosedur.

Indonesia sambut baik perubahan dasar pengurusan pekerja asing di Malaysia
Malaysia telah menerangkan kepada Indonesia tentang perubahan dasar dan penjajaran fungsi pengurusan pekerja asing di Malaysia dan ia disambut baik oleh republik itu.

Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera
SOP mengenai RTK 2.0 akan menjadi rujukan kepada pendatang asing tanpa izin yang sudah lama bekerja di Malaysia.

Piala Dunia: Johnathan, Nurul Syasya Nadia terkandas di pusingan kelayakan
Johnathan Wong menamatkan cabaran di kedudukan ke-16 selepas mengumpul 570 mata, Nurul Syasya Nadiah tangga ke-14 dengan 569 mata.

Jokowi optimis ASEAN kekal relevan meski berdepan krisis global
Tidak mudah bagi Indonesia selaku Pengerusi ASEAN tahun ini berikutan krisis ekonomi, tenaga, makanan dan perang sedang melanda dunia.

Masters Indonesia: Pearly-Thinaah kandas di separuh akhir
Pasangan beregu wanita utama negara dikecewakan di separuh akhir buat kali kedua berturut-turut apabila tewas kepada Fukushima-Hirota.

Penganjuran Nas Summit di Indonesia terima kecaman
Keterujaan Sandiaga tidak dikongsi netizen Indonesia yang mempersoalkan acara yang dikelola YouTuber kontroversi, Nas Daily itu.

Masters Indonesia: Soon Huat-Shevon akur kehebatan pilihan ketiga dari Perancis
Goh Soo Huat-Shevon Lai tewas kepada pasangan pilihan ketiga dari Perancis, Thom Gicquel-Delphine Delrue.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Badminton Masters Indonesia: Pearly-Thinaah pamer aksi bertenaga untuk ke separuh akhir
Pearly Tan-M. Thinaah, tidak berdepan masalah untuk layak ke separuh akhir Kejohanan Badminton Masters Indonesia apabila mudah menumbangkan gandingan China, Li Wen Mei-Liu Xuan-Xuan

Indonesia: Permohonan visa prapelaburan dan pelancongan boleh dibuat secara dalam talian
Warga asing kini boleh memohon visa pelawat Indonesia untuk prapelaburan dan pelancongan secara dalam talian.