KUALA LUMPUR: Kerjasama antara Kesatuan Eropah (EU) dan ASEAN amat penting untuk meletakkan kedua-dua pihak di landasan tepat untuk pemulihan pasca-COVID-19, kata Duta dan Ketua Delegasi EU ke Malaysia Michalis Rokas.

Beliau berkata tiada negara yang dapat menghadapi krisis ini tanpa kerjasama antarabangsa oleh itu perdagangan global menjadi blok utama pemulihan daripada pandemik tersebut.

"Kesan COVID-19 memerlukan tahap usaha kolektif yang lebih untuk merangsang semula ekonomi dan kehidupan masyarakat.

"Dagangan dapat mencipta banyak peluang penting untuk peralihan sosial dan ekonomi jangka panjang. Kegiatan ini menandakan komitmen EU untuk multilateralisme serta perdagangan yang terbuka dan berdasarkan peraturan," katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR), Datuk Mohd Zamruni Khalid berkata penting bagi ASEAN dan EU saling memperkukuhkan pengetahuan dan pemahaman agar ekonomi terus berdaya tahan.

Menurut kenyataan itu selain bertujuan untuk menyokong pemulihan pantas ekonomi ASEAN - tertumpu pada perkongsian EU-ASEAN dan juga peranan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) ).

Kursus ini turut menekankan pentingnya perdagangan global untuk menangani cabaran COVID-19.

EU adalah rakan kongsi pembangunan nombor satu ASEAN, dan rakan niaga serta pelabur utama ketiga.

"Dengan menyatukan dua ekonomi terbesar di dunia, perjanjian seperti itu akan mewujudkan kawasan perdagangan bebas dengan gabungan pasaran melebihi satu bilion orang", tambahnya.

-- BERNAMA