MAPUTO: Lebih 90 orang dilaporkan maut apabila sebuah feri sementara yang penuh sesak karam di luar pantai utara Mozambique, kata pihak berkuasa tempatan semalam.

Asalnya sebuah bot nelayan yang ditukar sebagai pengangkutan penumpang, feri berkenaan yang membawa kira-kira 130 orang berhadapan dengan masalah sebaik berusaha untuk mendarat di sebuah pulau di luar wilayah Nampula, kata pegawai.

“Oleh kerana bot itu sesak dan tidak sesuai untuk membawa penumpang, ia akhirnya karam. Terdapat 91 orang yang kehilangan nyawa mereka,” kata Setiausaha Negara Nampula, Jaime Neto.

Menurut beliau, sebilangan besar daripada mangsa yang karam ialah kanak-kanak.

Pasukan penyelamat telah menemui lima mangsa yang terselamat dan sedang mencari lebih banyak lagi, tetapi keadaan laut yang bergelora menyukarkan operasi.

Kebanyakan penumpang cuba melarikan diri dari tanah besar kerana panik disebabkan oleh maklumat salah mengenai wabak taun, kata Neto.

Wilayah Nampula merupakan antara yang paling teruk terjejas akibat wabak taun yang merebak ke beberapa negara di selatan Afrika sejak Januari tahun lalu.

Negara Afrika selatan itu, salah sebuah negara termiskin di dunia, telah merekodkan hampir 15,000 kes penyakit bawaan air dan 32 kematian sejak Oktober, menurut data kerajaan.

Nampula adalah wilayah yang paling teruk terjejas, menyumbang satu pertiga daripada semua kes.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, wilayah itu juga menerima kemasukan ramai orang yang melarikan diri daripada gelombang serangan jihad di jirannya di utara Cabo Delgado.

Menurut Neto, pasukan penyiasat sedang berusaha untuk mengetahui punca bencana bot berkenaan.

Sementara itu, dua daripada lima mangsa yang terselamat sedang menerima rawatan di hospital, kata pegawai itu.

Feri berkenaan dalam perjalanan menuju Pulau Mozambique iaitu sebuah pulau kecil karang yang pernah menjadi ibu kota Portugis Afrika Timur.

Mozambique, yang mempunyai pantai Lautan Hindi yang panjang dan bersempadan dengan Afrika Selatan, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Malawi dan Tanzania, adalah jajahan Portugis sehingga kemerdekaan pada tahun 1975.

Negara yang didiami oleh lebih 30 juta orang itu kerap dilanda taufan.

Pada Mac lalu, sekurang-kurangnya seorang maut apabila sebuah kapal nelayan haram karam berhampiran pantai selatan.

Dengan hampir dua pertiga daripada penduduk yang hidup dalam kemiskinan, negara itu telah meletakkan harapan yang tinggi pada deposit gas asli yang besar yang ditemui di Cabo Delgado pada 2010.

Bagaimanapun, pemberontakan yang berlaku sejak 2017 telah menghalang kemajuan selain menyebabkan lebih 5,000 orang terbunuh dan hampir sejuta terpaksa meninggalkan rumah mereka sejak pertempuran bermula. - Agensi