NEW YORK CITY: Pakar bedah Amerika Syarikat mendakwa berjaya melakukan pemindahan buah pinggang daripada babi kepada manusia.

Ia kejayaan transplantasi yang julung kali dilakukan tanpa menimbulkan reaksi penolakan segera oleh sistem imun penerima.

Memetik laporan Reuters, prosedur tersebut dilakukan di NYU Langone Health, di sini, melibatkan pengubahsuaian gen babi bagi memastikan sel tisu haiwan itu tidak mengandungi molekul yang berpotensi menyebabkan penolakan segera.

Menurut para penyelidik, keluarga penerima, yang merupakan pesakit mati otak dan mengalami tanda-tanda kerosakan buah pinggang telah bersetuju menjalankan eksperimen tersebut.

Jelas Dr Robert Montgomery yang mengetuai kajian tersebut, buah pinggang baharu itu dilekatkan selama tiga hari pada saluran darah dan berada di luar tubuh badan pesakit bagi memberikan akses kepada para penyelidik.

Katanya lagi, hasil ujian terhadap fungsi buah pinggang yang dipindahkan menunjukkan ia "berfungsi seperti biasa".

"Buah pinggang menghasilkan jumlah air kencing yang diharapkan daripada pemindahan buah pinggang manusia.

"Tidak ada bukti penolakan awal ketika buah pinggang babi yang diubah dipindahkan ke primat bukan manusia," kata Robert.

Kejayaan ini sekali gus berpotensi besar membantu mengatasi masalah kekurangan organ manusia untuk proses transplantasi.

Robert menambah, para penyelidik turut bekerjasama dengan pakar etika perubatan, undang-undang dan keagamaan untuk memeriksa konsep pemindahan buah pinggang babi sebelum meminta kebenaran keluarga bagi akses sementara kepada pesakit yang mati otak.

Di Amerika Syarikat (AS), hampir 107,000 orang sedang menunggu untuk pemindahan organ, termasuk lebih 90,000 orang menunggu buah pinggang.

Menurut United Network for Organ Sharing proses menunggu bagi pemindahan buah pinggang adalah antara tiga hingga lima tahun.

Para penyelidik telah berusaha sejak beberapa dekad bagi mengkaji kemungkinan menggunakan organ haiwan untuk pemindahan, bagaimanapun gagal untuk mencegah penolakan segera oleh tubuh manusia.

Teori pasukan Montgomery mendapati mengubah suai gen babi yang menghasilkan karbohidrat akan menghalang masalah tersebut.