Sekurang-kurangnya 45 orang telah disahkan terkorban dalam nahas pesawat Hercules milik Angkatan Udara Tentera Nasional Indonesia (TNI) yang jatuh terhempas di perkampungan di Simalingkar, Medan, Sumatera Utara pada Selasa.
Ketua Hubungan Masyarakat Polis Daerah Sumatera Utara, Helfi Assegaf memberitahu bahawa pesawat dengan kod penerbangan A1310 itu membawa sekumpulan anak kapal yang mahu bertukar giliran tugas secara berpasukan.
"Lebih kurang 50 orang terlibat dalam penggiliran tugas tersebut," kata Helfi.
Terdahulu, Ketua Polis Medan Mardiaz Dwihananto menegsahkan tentang penemuan beberapa mayat yang dikeluarkan dari bangkai pesawat dan dari bawah runtuhan bangunan di kawasan nahas.
Lokasi pesawat itu jatuh terhempas tidak jauh daripada Pangkalan Udara Soewondo atau dahulunya dikenali sebagai Lapangan Terbang Polonia Medan, lapor portal berita negara itu.
Pesawat itu berangkat pada jam 12.08 tengah hari waktu tempatan dari pangkalan udara berkenaan dan terhempas dua minit kemudian selepas melalui jarak lima kilometer.
“Pesawat berkenaan digunakan dalam urusan logistik TNI. Belum dipastikan berapakah jumlah mangsa. Selain juruterbang, pesawat itu turut membawa kru lain,” kata jurucakap tentera Fuad Basya.
Fuad juga berkata Komander TNI Jeneral Moeldoko telah mengarahkan Ketua Angkatan Udara supaya sebuah siasatan dijalankan berkaitan nahas tersebut.
Setakat ini gambar mengenai kemalangan itu banyak disebarkan ke media sosial, termasuk yang menunjukkan fiuslaj pesawat yang masih terbakar dan menyelubungi kawasan sekitar dengan asap hitam. Beberapa bangunan di kawasan nahas juga musnah.
Pihak berkuasa belum dapat mengetahui punca pesawat itu hilang kawalan lalu terhempas mahupun jumlah korban, namun usaha mencari dan menyelamat mangsa sedang dijalankan.
Seorang saksi di tempat kejadian juga memberitahu dia melihat sendiri bagaimana pesawat itu jatuh menjunam lalu memusnahkan beberapa buah rumah penduduk di kampung tersebut.
Selain mengorbankan nyawa, tragedi itu turut mengakibatkan beberapa bangunan rumah kedai di kompleks Gardenia Residence musnah dan terbakar.
Astro Awani
Tue Jun 30 2015

Pihak berkuasa belum dapat mengetahui punca pesawat itu hilang kawalan lalu terhempas mahupun jumlah korban, namun usaha mencari dan menyelamat mangsa sedang dijalankan. - Foto EPA

Parlimen: Keluasan Tanah Rizab Melayu hampir 5 juta hektar setakat Jun 2024
Jumlah keseluruhan keluasan Tanah Rizab Melayu di Semenanjung Malaysia adalah seluas 4,955,870.89 hektar setakat 30 Jun 2024.

ECRL: Kabinet lulus cadangan ubah pembinaan ke landasan berkembar libat jajaran di Pelabuhan Klang
Loke berkata kos pembinaan landasan berkembar itu tidak memerlukan peruntukan tambahan oleh kerajaan serta tidak akan meningkatkan kos pembangunan keseluruhan Projek ECRL.

Enam lelaki merusuh guna topi keledar didakwa
Enam lelaki dihadapkan didakwa pada Isnin atas tuduhan merusuh sesama sendiri sehingga mendatangkan kecederaan.
100,000 murid keluarga B40 terima bantuan buku tulis
100,000 murid daripada keluarga B40 akan menerima bantuan buku tulis membabitkan sekolah di bawah Kementerian Pendidikan.
Hantar anak ke pusat tuisyen pilihan peribadi – Fadhlina
Keputusan untuk menghantar anak ke pusat tuisyen untuk mengikuti pembelajaran tambahan adalah pilihan peribadi.
Guru bersara awal pilihan peribadi - Fadhlina
Keputusan guru bersara awal adalah pilihan peribadi yang perlu dihormati dan dipertimbangkan dengan teliti.
Pemandu e-hailing didakwa buat kenyataan hina agama Islam
Seorang pemandu e-hailing mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Selayang di sini, hari ini atas pertuduhan membuat kenyataan yang menghina agama Islam, tahun lepas.

'Wang haram' daripada pusat penipuan biayai konflik Myanmar - Thaksin
Thailand telah memotong bekalan elektrik, internet, dan bahan api ke lima bandar sempadan di Myanmar untuk membanteras penipuan dalam talian yang menyasarkan mangsa di seluruh dunia.
Sarawak nikmati RM280 bilion pembangunan minyak dan gas
Sejak 1976 Sarawak menikmati peruntukan bernilai RM280 bilion hasil manfaat pembangunan industri pembangunan industri minyak dan gas di wilayah berkenaan.
PETRONAS, PETROS bergerak sebagai rakan, jamin kepentingan hasil negara
Peranan Petroleum Sarawak Bhd (PETROS) sebagai agregator bagi industri minyak di Sarawak antara beberapa permuafakatan dimeterai antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Sarawak.

Maghribi mulakan penghantaran bantuan melalui udara ke Gaza
Operasi Maghribi seiiring dengan langkah enam negara lain dan dijalankan di bawah arahan Raja Mohammed VI.

Diusik memori basikal arwah bapa, 25 tahun Azizan kumpul koleksi 'legend'
Nostalgia menunggang basikal 'tua' ketika ke sekolah pada zaman remaja menyebabkan seorang warga emas mengambil keputusan menyimpan koleksi basikal 'legend' berkenaan.

113 penumpang pesawat Hercules dipercayai terkorban dalam tragedi di Medan
Pesawat yang sepatutnya menuju ke Pangkalan Udara Tanjung Pinang, Kepulauan Riau itu terhempas di atas rumah awam dan kedai termasuk sebuah pusat spa yang terkenal di kawasan itu.

Pesawat Hercules tentera Indonesia terhempas di Medan, 45 disahkan maut
Pesawat itu berangkat pada jam 12.08 tengah hari waktu tempatan dan terhempas dua minit kemudian selepas melalui jarak lima kilometer.

MH370: Cuaca buruk dan taufan, cabaran getir operasi - Juruterbang
Cuaca buruk tiba-tiba diikuti taufan kencang adalah antara cabaran getir dan cukup menyukarkan dialami kru pesawat C-130 Hercules TUDM dalam misi pencarian pesawat MAS MH370 di Lautan Hindi.

MH370: Pesawat Hercules ketiga TUDM tiba di Pangkalan Pearce
Pesawat tambahan itu adalah sebahagian daripada usaha Malaysia untuk mempertingkatkan pencarian pesawat MH370.