awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Pencalonan Oscars 2026: Lima aktor bersaing bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik
Selepas menanti 24 jam, emas 100m T12 kekal milik Malaysia
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Polis Australia dakwa lelaki atas kes bakar sinagog tertua di Melbourne

Astro Awani
Astro Awani
06/07/2025
01:45 MYT
Polis Australia dakwa lelaki atas kes bakar sinagog tertua di Melbourne
Suspek, yang belum dikenal pasti secara rasmi oleh pihak berkuasa, didakwa menuang cecair mudah terbakar pada pintu hadapan bangunan sebelum menyalakan api dan melarikan diri dari lokasi. - Foto X/josh_stanyer_photography
MELBOURNE: Polis Australia telah menahan dan mendakwa seorang lelaki berusia 34 tahun dari Sydney atas tuduhan membakar sinagog East Melbourne Hebrew Congregation, salah satu sinagog tertua di negara itu, dalam insiden yang berlaku malam Jumaat lalu.
Suspek, yang belum dikenal pasti secara rasmi oleh pihak berkuasa, didakwa menuang cecair mudah terbakar pada pintu hadapan bangunan sebelum menyalakan api dan melarikan diri dari lokasi.
Ketika kejadian, terdapat 20 orang sedang menikmati makan malam Sabat di dalam bangunan tersebut, namun tiada kecederaan dilaporkan kerana kesemua berjaya menyelamatkan diri melalui pintu belakang.
Kebakaran berjaya dipadamkan oleh pasukan bomba, dan polis kini sedang menyiasat sama ada insiden ini mempunyai kaitan dengan serangan terhadap sebuah restoran Israel di Melbourne pada malam yang sama, yang turut mengalami kerosakan teruk.
Suspek dijadualkan dibawa ke mahkamah pada Ahad untuk prosiding reman dan pendakwaan rasmi.
Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese, menyifatkan insiden itu sebagai “mengejutkan” dan menegaskan bahawa antisemitisme tidak mempunyai tempat dalam masyarakat Australia.
Beliau berjanji bahawa kerajaan akan memberikan sokongan penuh kepada pihak berkuasa negeri dalam siasatan dan pendakwaan.
Presiden Israel, Isaac Herzog, turut mengecam serangan tersebut sebagai “keji” dan menyeru agar tindakan tegas diambil terhadap pelaku.
Insiden ini merupakan yang terbaru dalam siri serangan antisemitik di Australia sejak tercetusnya konflik Israel-Gaza pada Oktober 2023, termasuk vandalisme terhadap rumah ibadat, sekolah dan kenderaan milik komuniti Yahudi.
Topic Berkaitan
#bakar sinagog
#East Melbourne Hebrew Congregation
#makan malam Sabat
#kebakaran
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan