awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

"Saya taat Perlembagaan dan kehendak rakyat" - Jokowi jawab desakan minta terus pimpin Indonesia bagi penggal ketiga

Agensi
Agensi
28/08/2022
05:51 MYT
"Saya taat Perlembagaan dan kehendak rakyat" - Jokowi jawab desakan minta terus pimpin Indonesia bagi penggal ketiga
Jokowi menegaskan, beliau taat pada tuntutan Perlembagaan dan tidak akan menurut kehendak dan desakan agar beliau terus kekal memimpin negara itu untuk penggal ketiga.
BANDUNG, INDONESIA: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) menegaskan, beliau taat pada tuntutan Perlembagaan dan tidak akan menurut kehendak dan desakan agar beliau terus kekal memimpin negara itu untuk penggal ketiga, lapor portal berita CNN Indonesia.
Menurut Jokowi, Perlembagaan Indonesia membuat ketetapan tempoh masa seseorang Presiden nenerajui negara itu ialah dua penggal sahaja.
Justeru, kata Jokowi, beliau akan patuh pada aturan tersebut.
"Sekali lagi, saya akan selalu taat pada Perlembagaan dan kehendak rakyat. Saya ulangi, saya taat Perlembagaan dan kehendak rakyat," kata Jokowi ketika berucap pada majlis Musyawarah Rakyat Indonesia (Musra), di sini, hari ini.
Semasa menyampaikan ucapan itu, Jokowi turut ketawa mendengar teriakan para relawan memintanya untuk kembali memimpin Indonesia pada 2024.
Topic Berkaitan
#Jokowi
#Presiden Indonesia
#Penggal ketiga
#Perlembagaan Indonesia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan