PERTEMUAN empat mata antara Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden dan Presiden Rusia Vladimir Putin hanya mencatat sedikit kejayaan.

Washington dan Kremlin setuju memulakan dialog mengenai kawalan senjata nuklear dan menempatkan semula duta mereka ke ibu negara masing-masing.

Amerika dan Rusia sebelum ini memanggil pulang pegawai kedutaan, susulan dakwaan Moscow campur tangan dalam Pilihan Raya Presiden 2020.

Pertemuan Biden dan Putin pada Sidang Kemuncak AS-Rusia di Geneva, Switzerland pada Rabu berlangsung empat jam, lebih pendek daripada yang dijadualkan.

Kata Biden, beberapa perbezaan pendapat dinyatakan, namun bukan dalam nada keras.

Ini termasuk perihal keselamatan siber, Ukraine dan nasib pemimpin pembangkang Rusia, Alexei Navalny.

"Saya boleh katakan, suasana di sepanjang pertemuan selama empat jam itu adalah sangat positif. Tiada sebarang kekerasan dipamerkan.

"Apabila kami tidak bersetuju, saya tidak bersetuju, ia dinyatakan dengan jelas. Apabila beliau tidak bersetuju, ia dinyatakan dengan jelas, bukan dalam suasana yang keras.

"Kami sudah menunjukkan bagaimana kami mahu berurusan dengan Rusia dan dalam konteks hubungan Amerika-Rusia. Masih banyak yang perlu dilakukan," katanya.

Sementara itu, Putin berkata, pihaknya setuju Kementerian Luar Rusia dan Jabatan Negara AS akan memulakan rundingan berhubung komunikasi kompleks mengenai hubungan diplomatik antara dua negara itu.

"Terdapat beberapa perkara yang perlu dibincangkan. Terlalu banyak yang tertangguh. Saya berpendapat, kedua-dua pihak cenderung untuk mencari penyelesaian," katanya.

Di sebalik perkembangan ini, Biden mengakui wujud prospek positif untuk memperbaiki hubungan dengan Rusia.

Sebelum pertemuan ini, hubungan kedua-dua negara ini dianggap berada dalam fasa paling rapuh.