PENINGKATAN kes jangkitan COVID-19 di hospital dalam kalangan kanak-kanak akibat varian Omicron di Afrika Selatan perlu dipandang serius.

Namun, pihak berkuasa kesihatan Afrika Selatan memberi jaminan, orang ramai tidak perlu panik dengan keadaan tersebut memandangkan kebanyakan kes yang direkodkan menunjukkan gejala ringan.

Memetik laporan antarabangsa pada Sabtu, sebilangan besar kes yang direkodkan dalam kalangan bayi di bandar Pretoria meningkatkan kebimbangan bahawa varian Omicron ini mampu memberi risiko bahaya kepada kanak-kanak berbanding varian lain.

Bagaimanapun, kajian masih belum dapat membuktikan perkara ini.

Di bandar Johannesburg, daripada 1,511 kes positif COVID-19 yang dicatatkan, 113 adalah kanak-kanak berusia bawah 9 tahun.

Apa yang pasti ketika ini adalah, berdasarkan laporan klinikal, kanak-kanak mengalami gejala ringan.

Memandangkan hanya sejumlah kecil peratus kes positif COVID-19 di Afrika Selatan yang dihantar bagi penjujukan genom, pihak berkuasa masih lagi tiada laporan lanjut sama ada varian Omicron ini menyebabkan kanak-kanak yang dijangkiti perlu menerima rawatan di hospital.

Pihak berkuasa kesihatan ketika ini mengharapkan dalam tempoh dua minggu akan datang, laporan lengkap dapat dibentangkan.