KUALA LUMPUR: Berita baik kepada mereka yang menanti rancangan hiburan berbentuk gameshow! Rancangan terkemuka  antarabangsa, Family Feud kini melebarkan sayapnya ke Malaysia menerusi Family Feud Malaysia dengan sentuhan citarasa lokal.

Family Feud versi Malaysia ini tampil dengan tiga versi iaitu bahasa Malaysia, Tamil dan Inggeris.

Naib Presiden Indian Customer Business (ICB), Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro), Prem Anand Rajahram memberitahu, Family Feud Malaysia Tamil bakal membuka tirai malam ini menerusi Astro Vinmeen di saluran 202.

Menurutnya, Astro turut menawarkan tontonan melalui aplikasi mereka, iaitu Astro GO dan On Demand di peranti mudah alih.

"Mengadaptasi daripada rancangan permainan popular antarabangsa dalam senarai tempatan, kami yakin selain berupaya untuk terus merancakkan Astro sebagai sebuah destinasi hiburan, ia turut memberi kepelbagaian pilihan kepada penonton kami," katanya dalam kenyataan di sini, pada Sabtu.

Memperincikannya Prem Anand memberitahu, rancangan itu turut  menampilkan barisan selebriti tempatan seperti Denes Kumar, Aanantha, Shalini, Vikneswari, Uthaya, Suresh, Ahila dan Kogu dengan preview pada hari ini akan menampilkan penyampai radio dari THR Raaga.
Dalam satu inisiatif murni, beliau memberitahu, hadiah wang tunai RM50,000 yang dimenangi peserta akan disumbangkan kepada lima buah sekolah Tamil terpilih. 

"Kita sudah mengenal pasti sekolah-sekolah yang benar-benar memerlukan bantuan dan kami berharap sumbangan ini sedikit sebanyak dapat membantu meningkatkan taraf pendidikan dan pembangunan sekolah berkenaan," ujarnya.

Rancangan Family Feud Malaysia Tamil ini dimulakan dengan ketua kumpulan yang bertindak sebagai kapten dari kedua-dua buah kumpulan tampil di podium untuk menjawab soalan pertama.

Peserta terpantas yang menekan buzzer diberi peluang untuk memberikan jawapan. Jika jawapan yang diberikan itu berada di kedudukan teratas survey, maka ahli-ahli pasukan tersebut akan memberi jawapan susulan.

Jika sebaliknya, pasukan lawan akan cuba untuk memberi jawapan yang tertinggi untuk mengambil alih pusingan tersebut.  Jawapan-jawapan yang diberikan adalah berpandukan survey yang dibuat daripada 100 responden Malaysia.

Rancangan 16 episod itu akan dibawakan oleh pengacara popular Ram. Apakah Ram yang sebelum ini bertugas sebagai penyampai radio THR Raaga mampu mengikut jejak langkah Steve Harvey mengendalikan rancangan gameshow popular di Amerika Syarikat ini dengan baik?

Jangan lupa saksikan Family Feud Malaysia Tamil pada setiap Sabtu, pukul 9 malam di Astro Vinmeen, saluran 202, Astro GO dan On Demand.