awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Op Serkap: Dua warga tempatan ditahan seludup migran di Kota Bharu
Pemandu lori parah ditetak dua individu tidak dikenali di Batu Caves
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS, lebih tinggi daripada mata wang utama
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Mampukah Bunohan pecah tradisi Akademi?

Roshdi Lidun
Roshdi Lidun
22/10/2012
04:52 MYT
Mampukah Bunohan pecah tradisi Akademi?
BUNOHAN, filem arahan Din Said tersenarai dalam kategori pencalonan awal kategori Filem Asing Terbaik dalam Anugerah Academy ke-85 yang bakal diadakan pada tahun hadapan.
Senarai finalis akan dumumkan pada Januari 2013.
Bunohan yang diterajui Faizal Hussein, Zahiril Adzim dan Nam Ron ini turut bersaing dengan 70 buah filem dari serata negara lain dalam kategori yang dipertandingkan di anugerah yang cukup berprestij.
Antara filem-filem yang turut tersenarai adalah filem Sang Penari arahan Ifa Isfansyah dari Indonesia serta Barfi arahan Anurag Basu dari India.
Sebelum ini, Bunohan turut meraih Anugerah NETPAC pada Festival FIlem Taipeh Golden Horse. Ia mengisahkan tentang 3 adik beradik yang terasing - Adil, Bakar dan Ilham serta bapa mereka yang sakit. Selepas lari daripada pertarungan maut, Adil 'Bunga Lalang' peninju tomoi lari daripada pembunuh upahan bernama Ilham.
Kejar mengejar ini telah membawa mereka ke Bunohan. Kehadiran mereka bertiga di kampung telah membangkitkan kembali kisah silam Pok Eng sebagai ayah kepada mereka bertiga. Setiap mereka bergelut dengan ketenangan yang tidak tercapai , pengampunan ditelenggami dengan kebencian yang membawa kehilangan jiwa , pengkhianatan tidak kesudahan dan pemBUNOHAN.
Topic Berkaitan
#Academy Awards
#Bunohan
#Faizal Hussien
#Zahiril Adzim
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan